Little Nemo

De naam van mijn Coaster is Nemo. Toch heeft de beroemde roman-figuur van Jules Verne geen betekenis voor mijn kleine dappere scheepje. Een beknopte naamsverklaring.

De naam van een boot moet mijns inziens bij voorkeur kort en krachtig zijn: Oranje, Flyer, America, Spray, Argo, namen die beklijven als een slok goede wijn. Ze blijven hangen. Je ziet er ook meteen de schepen bij. Vandaar: Nemo, welluidend en vrolijk als twee muzieknoten.

Vaak denken mensen dat mijn bootje naar de beroemde en beruchte kapitein Nemo is vernoemd.
Die duivelse zeebonk is door Jules Verne als een wrokkige cultuurpessimist geschapen om eeuwig in zijn
Nautilus onder de golven van de oceanen te dolen als een krankzinnige U-boot gezagvoerder,
een Wagneriaanse Vliegende Hollander, een gekwelde geniale gek.
Het zou te veel eer zijn om mijn notendopje naar deze zwaargewicht uit de maritieme- en sciencefiction literatuur te vernoemen.

De Nemo waar mijn boot naar is vernoemd is hier in Europa alleen bekend bij stripfanaten. Het is een jongentje dat door de briljante Amerikaanse tekenaar Winsor McCay is bedacht voor zijn krantenstrip uit de periode 1905 – 1914. Little Nemo beleeft de meest fantastische avonturen. Niet hij, maar anderen zorgen voor de onverwachtte verrassingen tijdens zijn dromen. Nemo’s strapatsen lopen altijd goed af en juist dat element bevalt me. Hetzelfde geldt tot nog toe voor mijn boot, dus waarschijnlijk straalt het fortuin van de originele Nemo af op mijn scheepje, want ook wij halen soms fratsen uit die met enige fantasie in een rampenscenario kunnen eindigen. Het noodlot ontloop je immers zeker zo vaak met geluk als met gezond verstand.

De kleine Nemo wordt na zijn belevenissen in dromenland altijd weer veilig wakker hoewel hij soms aan het einde van een huiveringwekkend avontuur wel uit zijn bed is gevallen. Jules Vernes boeken over kapitein Nemo zijn overigens ook nog zeer de moeite van het lezen waard en de twee delen van 20.000 Mijlen Onder Zee bevinden zich in mijn boordbibliotheekje. Het boek met de verzamelde strips over Little Nemo van Windsor McCay in een boek van anderhalve kilo op A3 formaat is daar helaas wat te fors voor.

Little Nemo, door Winsor McCay,
uitgeverij Evergreen, ISBN 3 822 6300 9,
gekocht bij Lambiek Strips, Kerkstraat,Amsterdam

Ton Wegman