Koken aan boord

Beste Nico,

Ook wij zijn onlangs toegetreden tot de Drascombe-‘gang’, eveneens met een Coaster. Ook voor mij was het even zoeken naar een handige en veilige oplossing voor koken aan boord.

Bij het schip zat een kookkist, dé kookkist nog wel, maar de omvang ervan stemde me niet vrolijk. Ik hoef bij het koken van theewater niet alle bestek, de borden en de kruiden bij de hand te hebben. Liever een kleinere kookmogelijkheid, en het bestek, de borden en de kruiden apart opgeborgen. Een simpel brandertje op een gastankje is een gevaarlijk, wiebelig ding. En ook wíj willen zowel binnen (op vloer en zwaardkast) als buiten (op brugdek en kuipvloer, maar ook bv. op een steiger) kunnen koken. Benzine en spiritus vielen toch af vanwege de lucht (als je binnen wilt koken). Tenslotte moet het geval ook een windscherm hebben.

Dus ben ik gaan knutselen, zoals jij dat noemt.

Ik vond bij een buitensportwinkel een voetstuk (driepoot) voor een brander, met een slangkoppeling, zodat de brander naast de tank ipv erop staat. Daarbij kocht ik een redelijk grote brander van Primus (met drukknop-ontsteking, handig!). Het voetstuk monteerde ik op een plankje (van 30 x 19 cm), met het tankje ernaast (voorlopig) met elastieken vastgezet. Er passen dus grote en kleine tankjes op. Onder dat plankje vier rubber doppen geschroefd, zodat het geheel stroef op het brugdek staat. Als de brander op de zwaardkast staat, voorkomen de doppen dat hij er van afschuift. Ik heb nog een hoekje (van 8 x 6 cm) uit de plank gehaald zodat hij een stuk langs de zwaardlier kan schuiven. Vervolgens met boutjes een oude aluminium pan (een rond stuk uit de bodem gezaagd) om de brander gemonteerd, die als windscherm fungeert en voorkomt dat pannen eraf schuiven. Het geheel past in een opbergvak onder het brugdek.

Het gasje voldoet prima. Een nadeel (“wet van behoud van ellende”) is dat de aluminium pan nogal heet wordt. Hij is overigens ook heel snel weer afgekoeld. Ook kunnen er geen grote pannen op, maar die hebben we niet aan boord.

Met vriendelijk groet.
Frank van Delden