Koken aan boord Deel III

Dag Frank, wat leuk dat een Drascombe je min of meer dwingt creatief met je mogelijkheden om te gaan, waardoor er over hetzelfde onderwerp duizend bloemen kunnen bloeien.

Ik herkende in jouw ontwerp iets van de Trangia koker uit Zweden. Ik heb zo’n ding aangeschaft, waarbij ik in mijn achterhoofd hield dat ik op spiritus en gas kon koken. De Trangia heeft als voordeel dat hij perfect als windscherm werkt, zonder heet te worden. Dit omdat er allemaal gaatjes inzitten. Trangia levert zelf een passende gasbrander bij, maar ik denk dat andere branders ook passen of pas baar gemaakt kunnen worden. Ik heb mijn setje in een kistje gemonteerd, veel kleiner en simpeler dan de kookkist, die ik prachtig vind, maar, wat je zegt, als je hem tijdens het varen onder het brugdek vandaan moet peuteren dan is dat wel een gedoe.

Ik denk dat ik over twee maanden, als het schip weer in het water ligt, nog wel even ga kijken of jouw plankje te combineren valt met mijn Trangia. Het kistje had ik bedacht om daar ook nog een cardanische ophanging mee te verwezenlijken, maar dat laatste lijkt mij toch wat overbodig. Ik hoop dat we over niet al te lange tijd naast elkaar afmeren en dan niet alleen kunnen mailen over onze vondsten, maar ook elkaar kunnen laten meegenieten van onze culinaire zeemanshappen, vriendelijke groet,

Nico Brandjes
Coaster Evgenia