It is superb sailing…

De meeste Drascombes zullen nu wel in hun welverdiende winterslaap verkeren en wellicht worden de eerste plannen alweer gemaakt voor het nieuwe zomerseizoen. Als er de ambitie is om eens in Kroatië te gaan varen maar er wordt op gekeken tegen de reis er naar toe, dan kan het volgende misschien een optie zijn.
In het verleden hebben wij al eens een dergelijke tocht met onze Cruiser Mermaid ondernomen (verslag staat nog ergens in de diepere krochten van deze onvolprezen ElectroBaD) maar dit jaar werd als Drasloze de reis zonder het parmantig boegje in de achteruitkijkspiegel gemaakt (zelfs na een aantal jaren zonder Dras-sleurhut achter de auto vraag ik de kinderen ‘hangt de boot nog achter de auto?’ ‘’Ja pap, gaap…’).

Vast ritueel tijdens onze vakanties is het ‘s middags-ijsje-eten-in-een-haven. Iedereen blij, zij een ijsje, ik bootjes kijken. Op het eiland Murter (ter hoogte van Zadar) slenteren wij door de plaatselijke marina als tussen al het poly geweld mijn oog valt op twee onmiskenbare Drascombe mastjes. ‘Hoe doe je dat toch’ vraagt mijn vrouw maar ik ben al halverwege de steiger.

Wij Drascombe liefhebbers snappen dat, wij herkennen onze grote liefde op 10-tallen nautical miles afstand. En ja, hoor daar liggen twee Luggers, er is duidelijk die middag mee gezeild. Het is nog een gezellige bende aan boord maar verder geen bemanning te bekennen. Die moeten te huur zijn is mijn eerste gedachte. Een consultatie aan het havenkantoor brengt aan het licht dat dat inderdaad het geval is en dat ene Steve uitkomst kan bieden. Telefonisch contact gezocht met deze Engelse knakker en er volgt een vermakelijk gesprek. Hij verhuurt inderdaad deze twee Luggers maar alleen in combinatie met een appartement. Zijn enthousiasme voor deze Dras-telgen is minstens zo groot als de onze en het spijt hem oprecht dat hij ons niet van dienst kan zijn. Met ‘it is superbe sailing around the Kornati islands’* strooit hij onbedoeld nog wat Middellandse Zee zout in de wonde maar het is hem vergeven.

Dus lijkt het wat, havenkantoor Murter bellen, vragen naar Steve en volgend jaar een sfeerimpressie schrijven voor in de (Electro)BaD.

Kornati eilanden is een vrijwel onbewoond Nationaal Park met 147 grote en kleine eilanden, een zeilparadijs om dagen lang rond te scharrelen.

Gert Schouten
Coaster ZiltNaschrift redactie:

Het Kornati gebied komt regelmatig terug als mogelijk bestemming

Cruiser Longboat Mermaid, Cruiser Longboat Megan en Coaster Merlijn hebben het gebied inmiddels bevaren.