In BRG op Haringvliet

Twijfel, twijfel, wat te doen? Dit weekend is het Drascombezomertreffen in Hitserse Kade aan het Haringvliet. De afgelopen nacht was het erg onrustig in de atmosfeer boven West-Brabant. De voorspelling is regen en onweer. Nauwelijks wind. Gemotiveerd om de bootspullen klaar te maken ben ik niet. Wel/niet naar de Hoekse Waard? Het is niet ver met de auto, hooguit een half uur. Ik ga een kijkje nemen zonder boot.

Net over de Haringvlietbrug weer die twijfel. Was het wel slim om zonder boot te gaan? De Hitserse Kade is een gezellig klein haventje aan het Haringvliet. Een aantal Drassers lag te water of bijna te water. Hier en daar een praatje en wat rondkijken. Margot verzekerde mij dat ik geen rekening meer moest houden met het weerbericht. Misschien heeft ze gelijk alhoewel het late RTL-journaal deze dag meldde dat het flink tekeer was gegaan. De Hoekse Waard werd met name genoemd!

Mijn aandacht werd getrokken door de British Racing Green Gig die aan de kade lag. Toen schipper Van Weezenbeek me uitnodigde voor een tocht was er geen enkele twijfel meer. Eindelijk de juiste keuze op deze dag. Reijer en Wilhelmina, neef en nicht, nodigden mij uit op de gloednieuwe Gig van Reijer. Dit was natuurlijk een prachtig aanbod. Samen het Haringvliet op. Een aantal malen aan het roer. Wat een afmetingen. Dan hoorde ik Reijer nog verontschuldigende opmerkingen maken dat het schip niet zo groot is. Maar ja, wanneer je de wereldzeeën bevaren hebt op een baggerschip is je referentiekader toch iets ruimer dan mijn beperkte kader.

Aanvankelijk in de richting van de Haringvlietbrug. Wat een genot op een schip van deze afmetingen. Een dekwandeling is mogelijk. Het Gigavontuur kon vandaag niet op. We zagen in de verte een andere Gig. We vroegen ons af welke het zou zijn; er varen immers maar vier exemplaren in Nederland. Twee hebben een lichte romp, de nog naamloze boot waar ik op voer een groene en de vierde… een zwarte!

Dichterbij gekomen bleek het Isle of Dogs te zijn van Niek Vroon uit Rotterdam. Deze boot heb ik vorig jaar in Huizen gezien met een witte romp. Wat een metamorfose! De buitenzijde was zeer professioneel onder handen genomen. Nieuw berghout maakte het geheel compleet. Wat foto’s genomen en we voeren in de richting van Tiengemeten.

De organisatie van dit weekend had toestemming gevraagd om op het eiland aan land te gaan. Helaas werd dit ons niet toegestaan. Maar een vorstelijke British Racing Green Gig? Misschien omdat het niet mocht, gingen we met drieën toch aan land. Een kleine wandeling bood ons zeker een aardige indruk. Wanneer hier de laatste boer vertrokken is, zal het eiland teruggeven worden aan de natuur. Het zal weer gedeeltelijk onder water worden gezet.

Zeer donkere wolken kwamen vanuit het zuiden aandrijven. Hier en daar klonk onweer; het begon al te regenen. Terug naar de boot en met zeiljacks het water op. Zeilen gehesen en snel weer gestreken wat het was windstil. Stilte voor de storm? Op de motor terug naar de Hitserse Kade. Vlak voor de haven kwam er weer wind, nu uit het zuiden.

Geleidelijk kwamen de Cruisers, de Coasters, de Luggers, de Longboat, de Dabber, de Gigs en de Scaffies de haven weer in. Een aantal werd meteen de wal opgetrokken. Weer een aantal werden met een dektent slaapklaar gemaakt. De mooiste tent stond toch wel op Isle of Dogs.

Een gezellig bezoek aan de Chinees in Zuid-Beijerland sloot een leuke dag af.

Organisatie, bedankt!
Gijs van Kemenade
Lugger Trizonia