Het onderste uit m’n Gig

Ik heb in de statuten van de NKDE (nog) niet kunnen vinden dat het expliciet verboden is om met Drascombes aan wedstrijden mee te doen, maar hoogst ongebruikelijk is het volgens mij wel; ook navraag in het Verenigd Koninkrijk naar ‘n (Yarmouth-)yardstick / clubhandicap voor Drascombe-achtigen, levert pas na enig aandringen (en waarschijnlijk de nodige gefronste wenkbrauwen) wat bruikbare informatie van Stewart Brown (Churchhouse Boats)op.

Zelf ben ik natuurlijk ook geen echte wedstrijdzeiler, want dan had ik (na mijn oude Contest 30) bijna 2 jaar geleden zeker geen Drascombe (Gig) gekocht; Echter, bij het (tevens droogvallende en wadvarende) platbodem-volkje, wordt wél regelmatig onderlinge wedstrijden gevaren; aangezien er op deze schepen altijd ’n tekort is aan dom volk voor het verrichten van een hele reeks van zware nautische handelingen, word ik sinds jaar en dag af en toe op een “Vreedenburg-racertje” toegelaten.

Een van de aardigste wedstrijden in dit genre is, (naast de Keten A race vanuit Tholen op de Oosterschelde), vooral de zg. Mossel-race op het Haringvliet, elk jaar eind september altijd weer uitstekend georganiseerd door W.S.V. Het Bommelse Gors. Gewapend met de bovengenoemde “handicap-achtige informatie” (van Stewart), heb ik mij vorig jaar met mijn Gig “Isle of Dogs” aangemeld om (buiten mededinging) tussen de platbodems mee te varen.

Het was ’n prachtige dag, met veel zon en (eigenlijk iets te) weinig wind; gedurende de wedstrijd werd, tot een ieders opperste verbazing, tijdens het temidden van een groot veld ronden van de boeien, gewoon op mijn voordekje soep gekookt op de methanol-stoof. Samen met een actief (ingeleende) platbodemvriendje, hebben wij verder de gehele dag met vaarbomen en roeiriemen met redelijk succes geprobeerd het ontbreken van een giek te compenseren: uiteindelijk hebben wij (buiten mededinging) slechts een handvol platbodems moeten laten voorgaan. Tijdens de prijsuitreiking sprak de organisatie met veel vriendelijke woorden over het debuut van ons scheepje en heeft vervolgens onmiddellijk een aparte Drascombe-klasse opgericht.
Het moge duidelijk zijn dat het behalen van ‘n 1e plek (als vooralsnog enige deelnemer in deze klasse) vorig jaar geen probleem was, maar ik heb W.S.V. Het Bommelse Gors beloofd mijn best te zullen doen om dit jaar (op 23 en 24 september a.s.) met meer Drascombes in Den Bommel te verschijnen; het moge duidelijk zijn dat voor mij gezellig onderling wat “cruisen” tussen de platbodems veel belangrijker is dan het wedstrijdelement zelf.

Den Bommel heeft zelf voor onze scheepjes niet de juiste helling, maar de Hitserse Kade (Zomerweekend 2005) óf Stad aan het Haringvliet liggen dichtbij; info over de wedstrijd, zie: www.haringvlietwedstrijden.nl (daarna klik op “wedstrijden”,daarna Mosselrace zoeken). Voor verdere vragen / opmerkingen, vanzelfsprekend ook aan mijzelf (nevroon@planet.nl)

Wellicht tot in Den Bommel !


Niek Vroon

“Isle of Dogs”