Drifter Joanna weer veilig aan de wal

De Drascombe Drifter Joanna leverde op haar tocht van Oudeschild naar Huizen spectaculaire plaatjes op. Het was me het weertje ook wel. Het waaide al dagen dik 6 uit het zuidwesten. De verenigingshaven van Oudeschild lag nog behoorlijk vol, niemand wilde zijn boot met dat weer uit het water halen of naar de vaste wal brengen. Een enkele veertig-plus footer waagde die dagen de tocht in de herfstvakantie, waarschijnlijk omdat de vakantie er weer op zat. Maar de Joanna koos op 23 oktober het zeegat. Waarom?

Joanna staat weer te koop bij Drascombe Nederland. Niet omdat ze niet beviel, integendeel. Het is een prachtig bootje met alles er op en er aan. Maar de schipper was er lichamelijk veel slechter aan toe dan verwacht. Het enige dat de Drifter Joanna valt aan te rekenen is dat ze vanwege haar schoonheid en een soort eeuwig durende jeugd, de verwachting en de illusie wekt dat lichamelijke kwalen en leeftijd er niet toe doen. Nou, bij mensen is dat anders dan bij Drascombes. Mensen kunnen flink aftakelen, ondanks het feit dat ze er niet eens zo oud uitzien, Drascombes hebben, mits goed onderhouden de eeuwige jeugd en de kracht om de stormen te trotseren.

Geen spijt het geprobeerd te hebben. Het was een sterke wens na twintig, dertig jaar weer in een Drascombe te varen. Dat is gebeurd. Misschien komt er nog eens een Scaffie voor een mooie rustige zomerdag. Drascombe Nederland bij monde van Michel Maartens, wilde de boot terug zeilen naar Huizen. Het weer was slecht maar het leek toch verantwoord in zijn eentje de tocht naar Huizen te ondernemen.

Met pijn in de buik van het spookachtige weer en het afscheid van de boot heb ik de foto’s gemaakt op de pier bij Oudeschild. Michel deed het werk. Al gauw verdween hij achter de hoge golven richting de Bollen.

Graag blijf ik Kring-lid en wat verliefd op Drascombes. Foto’s maken is ook leuk, te merken aan de vele reacties op mijn verhaal in de (Electro)BaD en de gepubliceerde storm foto’s. Dat kan je nog tot de dood blijven doen.

Graag verder het woord aan Michel Maartens, die deskundig en verantwoord de Joanna veilig terugbracht.

Rob Lutke Schipholt
Texel