NKDE

Bannock en het belang van bakpoeder of baking soda

Bannock en het belang van bakpoeder of baking soda

On januari 7, 2010, Posted by , In Overig, With Reacties uitgeschakeld voor Bannock en het belang van bakpoeder of baking soda

Vers brood is lekker en eigenlijk een must om lekker van je dag te genieten. Maar de meeste Drascombes, en in ieder geval de Lytse Vilja, zijn niet voorzien van een oven. En er eentje inbouwen gaat niet gebeuren: te duur, te groot en … nou ja, niet nodig! Want zelfs als je alleen beschikt over een standaard brander kun je toch binnen een redelijke tijd een heerlijk vers brood bakken!

Ik heb het over een Schotse uitvinding, gemaakt van goed en lang bewaarbare ingrediëten en te bereiden in een pan. Omdat het een praktisch recept is, hebben de voyageurs (dat waren de Europese pelshandelaren die per kano door Canada trokken), de Indianen, de tegenwoordige recreatiekanovaarders, kampeerders, cowboys, watersporters en andere buitensporters het overgenomen.

Zo maak je de Bannock

  • Verwarm je (koeken-)pan voor op je brander, medium vuur,
  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar en maak het aan met maximaal 0,5 US kop water (=125 ml, zie hieronder bij P.S.),
  • Kneed het snel tot een stevig, maar geen glad of elastisch deeg. De snelheid is belangrijk: hoe meer je het bewerkt, hoe taaier het wordt! Doe eventueel wat bloem aan je handen bij het kneden, tegen het plakken,
  • Doe wat olie in de pan en laat het warm worden. Maak een schijf van het deeg en laat de schijf rustig in de olie glijden.
  • Bak de bannock langzaam gaar (test het met de bekende saté prikker) en goudbruin. Je kunt het deeg ook in twee stukken verdelen en kleinere schijven maken. Iedere schijf apart bakken verkort de baktijd. Het is maar net wat je wilt. Serveer warm met boter en honing.

Nb1: Je kunt het recept uitbreiden (of nog onweerstaanbaarder maken….) door het toevoegen van rozijnen, kaneel, appelrasp, suiker, honing.
Nb2: Gebruik je liever geen bakpoeder, kun je ook zelfrijzend bakmeel nemen.

Probeer het eens en laat me weten hoe je het vond. Mocht je het eerst thuis willen uitproberen, een koekenpan op je kookplaat werkt natuurlijk ook, maar als je het in de oven wilt bakken:

  • de oven voorverwarmen op 175 graden C.
  • het deeg in een ingevette bakvorm ongeveer 15 á 20 minuten bakken. Als het nog niet gaar is, iets langer in de oven laten natuurlijk.

P.S. met een ‘kop’ bedoel ik de Amerikaanse “measuring cup” van 250 ml inhoud. Een set van deze maat ‘kopjes’ kun je in een kookwinkel kopen of bij Ikea, maar je kunt ook een gewoon mokje met een inhoud van 250 ml gebruiken.

Het belang van bakpoeder

Een van de artikelen waar ik absoluut niet zonder meer wil, zowel thuis als tijdens kampeer/ vaartochten is sodium bicarbonaat. Het wordt ook wel natriumbicarbonaat, bicarbonaat, zuiveringszout, maagzout en dubbelkoolzure soda genoemd. A.u.b. niet verwarren met de grove kristallen die men in het vak met de schoonmaakartikelen aantreft. Bakingsoda of zuiveringszout koop je bij de drogist of bij de toko!

Je kunt het tijdens het bakken gebruiken als rijsmiddel, in plaats van gist. (Door de reactie met andere stoffen komt er koolzuurgas vrij, of door de temperatuur waarop gebakken wordt, wat voor de luchtigheid zorgt) Maar dit alleskunnertje is voor veel meer dingen inzetbaar.

Het een stof die al in je lichaam voorkomt: het wordt gebruikt om het maagzuur te neutraliseren in de darmen. Vandaar dat het een prima in te zetten hulpmiddel is bij diverse dingen, op cosmetisch en medisch gebied voor het onderhoud van je lijf( of de relatie met je mede boot-genoten… zie onderdeel zweetvoeten) .

Nadeel is dat bakpoeder zeer gevoelig is voor vocht. Berg het dus op in een goed afsluitbare pot, bijvoorbeeld de plastic pot van Jacob Hooy, waarin de grootverpakking zit. Hieronder tref je een klein overzichtje aan met daarin wat handige tips en wetenswaardigheden.

  • aangebrand voedsel verwijderen: 1 liter water met 1 eetlepel soda op te koken in de pan
  • water met bubbels: citroensap, suiker en halve theelepel soda in glas water omroeren
  • deodorant: met wattenbolletje wat soda onder de oksels poederen
  • drinkflessen schoonmaken: spoelen met 2 a 3 eetlepels soda in heet water
  • flauw smakend drinkwater verbeteren: een snufje soda per glas
  • gezicht wassen: 4 theelepels soda in lauwwarm water. Gezicht zonder afspoelen drogen
  • insecten van voorruit/ kombuisraam af: wat soda op natte lap, poetsen en aansluitend raam spoelen
  • insectenbeet bestrijden: papje maken van soda en water en op de beet oplaten drogen
  • Koelkast of koelbox deodoriseren: 50 gram soda op schoteltje onderin koeling plaatsen. Regelmatig vervangen
  • koffie zetten bij hard water: schepje soda bij het water of in het filter
  • sla wassen: met een theelepel soda wordt de sla goed schoon en veilig
  • tandverzorging: 1 theelepel soda op 1 glas water, goed spoelen en gorgelen, tegen caries
  • obstipatie: te veel gegeten 1 theelepel soda op 1 glas water innemen
  • thermosflessen reinigen: 1 liter heet water met 2 a 3 eetlepels soda enige tijd laten in weken
  • vaatwassen: soda bij sop haalt nare luchtjes weg, met name bij houten spullen
  • voetenbad: 3 theelepels op 10 liter warm water bij brandende voeten
  • zweetsokken uitspoelen in water met eetlepel soda
  • zweetvoeten: ‘s morgens wat soda in de schoenen strooien, dagelijks verversen
  • neutraliseren van vlekken door zuren: Vlekken door zuren kunnen door diverse dingen ontstaan. Denk aan braken mar ook batterijzuur, toiletreiniger en urine kunnen vervelende vlekken veroorzaken. Spoel ze snel uit met water en strooi er dan baking soda overheen om het zuur te neutraliseren en verdere schade te voorkomen. Als het zuur al is opgedroogd, kun je het nog steeds met baksoda neutraliseren voordat het de was ingaat. Hierdoor voorkom je verdere schade in de wasmachine.

Zelfs deze lijst is nog niet uitputtend. Hier lees je er nog meer over.

Comments are closed.