Aanlanden en een roeraanpassing

Met een aflandige wind kan aanlanden problemen geven als je alleen bent. Je moet naar voren klauteren en dan ben je vaak zover teruggedreven, dat de bootshaak nét te kort is. Zonder motor is dat nog net even lastiger. De oplossing is nu gevonden. Een baksteen, goed ingepakt in plastic en zeildoek, met een lus eraan. De steen wordt aan een landvast bevestigd.

Je komt aanvaren en op het goede moment gooi je de steen vanuit de kuip over een landvast van een afgemeerde boot. Je hebt houvast en alles is onder controle. Je kunt de steen zelfs in de kuip van een andere boot gooien. ( als er niemand aan boord is) Er zal niets beschadigd worden, want de steen is zacht, door alle lagen zeildoek.

Het verplaatste roer naar de achtersteven, voldoet heel goed. Doordat het meer dan een meter naar achter zit, is de werking veel feller. Je hoeft minder roer te geven voor het zelfde resultaat. Daardoor behoud je meer snelheid. Het overstag gaan is een fluitje van een cent.

Je kunt de helmstok heel secuur afstellen om zelfsturend te worden. Ideaal voor de solozeiler. En dan nog het genot om op 50 cm water gewoon met roer te kunnen varen, zonder geklooi met de stuurriem. Voor boten met een hulpmotor is een tandemroer de oplossing. Wie op Schiermonnikoog komt, kan het zelf uitproberen in mijn boot. (als ik wel mag meevaren).

J. van Boven