A new way of Life! door Liane de Boer

Zeilen doet mijn man Henk al vanaf zijn 5e, in een eigen bootje de vaart voor het ouderlijk huis verkennend. Mijn watersportcarriére is wat later begonnen: op mijn 22e op de catamaran van Henk. Leuk ding, ging als een speer, maar lag door mijn onervarenheid nogal eens plat in het Randmeer, niet de meest ideale positie voor een boot. Vandaar dat er een knalgele oude Laser gekocht werd, waarmee ik kon gaan oefenen. En vanaf die tijd kreeg het watersportvirus mij ook te pakken. Handig, aangezien Henk door zijn veeleisende baan in de weekenden een flinke dosis ontspanning nodig had. En waar kun je meer ontspanning vinden dan op het water?

In 1998 waren onze dochters 5 en 6 jaar oud, zeilen gebeurde toen nog maar mondjes maat want voor de kids was het vaak een stuk minder leuk op de familie- Spanker, dan voor de kapitein en fokkenmaat. De behoefte aan een bootje van ons zelf nam toe. Maar tsja.. welke? Nederland is een botenland bij uitstek en kent daardoor een overvloed aan keuzes. Een groot nadeel is dan dat je op een gegeven moment door alle mogelijk-heden de juiste boot niet meer ziet.

Zonder privé boot zijn we een aantal jaren doorgegaan, maar de lokroep van IJsselmeer en Wadden was erg sterk. Begin 2009 waren we echt weer aan een eigen schip toe. De wensenlijst was simpel: droog kunnen vallen; groot genoeg voor 2 personen (want de dochters vinden het nu leuker om eens een weekend zonder paps en mams door te brengen); makkelijk hanteerbaar en trailerbaar. Een nieuwe zoektocht begon en op de Hiswa liepen we tegen een oude bekende van Henk aan. Hij stond bij een lief bootje dat kon droogvallen en de lijnen stonden ons ook aan. Eigenlijk werden we verliefd op het kleine opdondertje. Geschiedenis herhaalt zich inderdaad, want toen op een gegeven moment de importeur van het bootje erbij kwam staan, bleek tot onze verbijstering dat dit bootje een nieuwe uitvoering van een Drascombe was: een Drifter 22!

Er volgde intern overleg tussen kapitein en fokkenmaat. Gevolgd door een proefvaart (ook weer met een vriendelijk lid van de vereniging en bovendien de importeur). De knoop werd snel doorgehakt en het nieuwe familielid besteld.

Welke naam zou ze krijgen? Omdat we het gevoel hadden en hebben dat het bootje ons een hoop plezier gaat bezorgen, hebben we haar voor een deel naar onze oude boot genoemd. Vanwege het verschil tussen de 13.65 m van de grote nicht en de 6.60 m van de nieuwe aanwinst, wordt de naam Lytse Vilja (Kleine Vilja).In november 2009 zijn wij naar Engeland gegaan om haar op te halen. Ze is inmiddels voorzien van een motor en wat andere basics. En op dit moment wordt ze ingetimmerd naar eigen ontwerp. Zodra de sneeuw en het ijs van deze winter zijn vertrokken, gaat ze te Friese water(en).

Wij hebben een hele cirkel afgelegd in 12 jaar: begin,- en eindpunt worden door Drascombes gevormd. En geloof het of niet, na de verhuizing van mijn ouders, kwam zelfs de Seasons van mei 1998 weer onze kant op. Stewart Brown hanteert als motto: The sail that becomes a way of life. We gaan het beleven dit jaar. Met de Lytse Vilja, de Drascombe-vereniging en onze zeekaarten!

Liane en Henk de Boer,
Drifter 22 Lytse Vilja