Megan in de Kornati’s

De Kornati eilanden lonken voor de Kroatische kust, maar we besluiten in de schaduw van de boomgaard camping van Mira eerst even te wennen aan de verzengende hitte.

Onze Drascombe test alvast het zoute water in het schilderachtige haventje van Petrcane. Wij moeten toch nog een vignet kopen bij de lokale ambtenarij, el Capitana in Zadar. Dat kost naast honderd euro een passagierslijst plus identificatie van de opvarenden en het overleggen van je verzekerings- en vaarbewijs. Daarna hebben we verder nergens havengeld betaald, ankeren in baaitjes, hek op het strand of knopen vast aan een visser.

De derde dag verruilen we de camping voor ons thuis de komende weken op de twaalf vierkante meter van Cruiser Longboat Megan.

Geen wind, al dagen niet. We motoren naar Ugljan, de eerste strook eilanden zo’n drie mijl voor de kust en vinden een ligplaats in Preko bij een kloostertuin. Een goeiige herder Rex houdt voor ons de wacht.

De volgende dag steekt er wind op en Megan zeilt in al haar pracht over het azuurblauwe water naar Dugi Otok, de tweede eilandenstrook op zo’n acht mijl uit de kust. Daar overnachten we in Sali waar de jetset voor duizend euro zijn tanks afvult om iets eerder uit dit gebied weg te komen.

Voor ons openen zich heel langzaam de Kornati’s. Een adembenemend oergebied met steile rotswanden aan de zeezijde en stille bekkens aan de binnenkant met honderden eilandjes.

Het is een geweldige eer om hier in onze Drascombe te zeilen met steeds als veilige haven… ons bootje zelf.

Marc en Rita
Cruiser Longboat Megan