Een Drascombe sloepentocht door het Venetië van het Noorden.

Aanvankelijk was het idee om met zus of nicht naar de Biesbosch te gaan; een natuurtocht met een mand. Voor beiden kwam het niet uit, dus een ander plan; de grachten van Amsterdam. Op internet een geschikte helling gezocht en gevonden. Een openbare helling aan de tt. Vasumweg in Tuindorp. Zeer geschikte vertrekplaats voor Trizonia aan de noordzijde van het IJ.

Op het IJ is wat scheepvaart; grote binnenvaartschepen, wat zeilboten, de steeds op en neer varende ponten, de snelle draagvleugelboten, rondvaartboten. Kortom, goed uitkijken. We varen achter het Centraal Station langs het Muziektheater het Oostdok in. Even in de nabijheid van de Amsterdam, het replica VOC-schip. Langs de Montelbaanstoren aan de Oudeschans richting Amstel. Aan de kade de Stopera en vervolgens onder de Blauwe Brug door.

Een mooi uitzicht op de Magere Brug. Daarna meteen de Prinsengracht in. Een mooie tocht voert ons o.a. langs de Westerkerk en het Anne Frankhuis. We nemen de afslag Leliegracht. Het varen levert geen enkel probleem op al moet je wel goed uitkijken voor de rondvaartboten. Bij onoverzichtelijke brug ‘kruisingen’ is het steeds de vraag of er een boot onder de brug vandaan komt.

Aanmeren ligt ook niet voor de hand. Weinig mogelijkheden. Op de hoek Leliegracht, Keizersgracht gaan we langszij een schuitje liggen. Even tijd voor koffie tussen de hoertjes. Het openbaar toilet is hier ook zeer populair. Cafe Brandon is een echt Amsterdams bruin café.

Daarna weer verder wanneer de zwanen ons ten minste even wat ruimte willen geven. De Herengracht, dwars de Brouwersgracht en daarna komen we uit op de Singel. Een lange gracht met de mooie Munttoren aan de kop van de Kalverstraat. We varen een donkere tunnel in. Welke richting gaat deze?

We komen weer uit op de Amstel. Carré en het Amstelhotel. Bij de Sarphatikade nemen we de Spiegelgracht. American op het Leidse plein. Bij de parkeergarage aan de Marnixkade blijkt een voor watersporters populaire brandstofpomp te zijn. Langs de verbouwde pakhuizen van de Houtmankade naar de Oude Houthaven. Vanuit deze haven steken we het IJ weer over. We varen aan de overzijde nog even langs een vaart met wel erg veel woonboten of wat daar nog voor door moet gaan.

Trizonia weer op het droge en we voelen na een zeer zonnige tocht een regendruppel. Perfecte timing!

Henriëtte Coppens en Gijs van Kemenade

Lugger Trizonia