Berichten van de Commissie van Veiligheid op Zee van de NKDE

Het is de commissie ter oren gekomen, dat er enkele echtgenotes bezwaar hebben
tegen het voonemen van hun mannen en vaders om aan de tocht naar Engeland van uit
Den Helder mee te doen. Uit onverwachte hoek, Hans Vandersmissen, volgt hieronder zijn bijval.

Ik heb wel moeite met die Engelandtocht.
Allereerst geloof ik niet dat het goed is groepsreizen te organiseren op dat soort toch tamelijk veeleisende trajecten. Het trekt lui die een dergelijke tocht nooit op eigen doft zouden doen, in de misplaatste gedachten dat het met z’n allen veiliger is, terwijl, als de situatie penibel wordt, iedereen de handen vol heeft aan zichzelf. Bovendien is het vanaf Den Helder een flink eind- +/-130 zeemijlen naar de dichtst bijzijnde haven waar je iets kunt, Lowestoft, want Great Yarmouth is een ramp met zulke kleine bootjes, The Wash en Harich zijn nog veel verder- wat gewoon niet wijs is voor beginners. Je bent algauw twee nachten bezig.

Een Maasmakker deed hetzelfde traject per Wayfarer in 30 uur, met halverwind 5; dan verbeter je dat zeker niet in een Drascombe. Ik heb in 2003 voor de heen zowel als de terugreis +/-38 uur nodig gehad, met constante wind had het in 35 uur gekund, terwijl ik Harwich-Scheveningen wel eens in een luxueuze 20 uur heb gedaan. De afstand Vlissingen-Harwich scheelt een derde in de afstand Den Helder-Lowestoft en dat is in zo’n klein bootje een slok op een borrel. Bovendien is Harwich/river Orwell veel leuker echt Engeland dan het vlakke Lowestoft, Waar je gewoon Damenbootjes hebt liggen en Aldi bij de kade staat.

Laat iedereen die dat wil naar Engeland zeilen, maar alstjeblieft op eigen doft en probeer niet eigen angsten te verdunnen door anderen te verleiden die het zelf niet bedacht zouden hebben.

Hartelijke groet

Hans Vandersmissen