Oudeboekennieuws

Wat doet een ‘uitgevroren’ Drascombezeiler gedurende de wintermaanden? Hij komt de sociale verplichtingen na die hij gedurende de zomer heeft laten liggen. “Gut, leef jij nog?” is een van de reacties die je bij zo’n gelegenheid verwachten kunt. Maar met een béétje slijmen komt het meestal wel weer goed.

Een andere bezigheid om de winter door te komen is lezen. Over zeilen bijvoorbeeld.
In een van de vorige BAD’s schreef ik over het boekje “De zwerftocht van de Lugworm”, dat ik zó vaak had uitgeleend dat het zoekraakte. Een paar weken geleden belde Ton Wegman. Hij had nog een exemplaar van het betreurde werkje liggen dat ik gratis op mocht komen halen.

De tocht naar Durgerdam was op zichzelf al een feest. Wat woon je daar móói: aan het IJmeer, met het eigen schip voor de deur, en (op 22 november!) een langszeilende Drascombe in de mist. Met zo’n uitzicht heb je nauwelijks lectuur nodig om gelukkig te zijn. Niettemin, nogmaals bedankt Ton.

Intussen ben ik wel nieuwsgierig welke ijzeren Hein er op die druilerige middag bij tien graden Celsius op uit trok; en waarom. Misschien is het antwoord te vinden in datzelfde boekje over de Lugworm waaruit ik nu – dankzij Ton – een stukje citeren kan:

…..Het was op de morgen van 2 oktober, toen we aan de kade lagen in St. -Domineuc (in afwachting van de overtocht naar Engeland die door aanhoudend slecht weer telkens moest worden uitgesteld) dat er een gevoel van neerslachtigheid over ons kwam. Het had die nacht hard geregend en alles was doorweekt, met inbegrip van onze slaapzakken. Toen het licht werd ging de gietregen over in een lichte motregen, die de rest van de dag beloofde aan te houden, en het afschuwelijke van terug te moeten keren naar ons Engelse, vochtige klimaat, naar de onafgehandelde aanslagbiljetten van de belasting, de achterstallige bijdragen aan het ziekenfonds, het leek allemaal zo verschrikkelijk ver verwijderd van Korfoe.
Op zo ’n moment is het goed je eigen ego een opkikker te geven. “Lieveling”, zei ik tegen de neus aan de andere kant van het midzwaard, “vind jij ook niet dat wij dapper zijn? ” Er heerste een lange stilte; een oog kwam onder de deken vandaan, ging open en richtte zich tenslotte op mij.
“Dapper”, herhaalde ik. “We hebben een reis gemaakt van drieduizendmijl. Als de mensen dat horen moeten ze ons toch wel dapper vinden. Het oog bleef me aankijken. De regen begon weer op het tentdak te roffelen. “Denk eens aan de gevaren die we doorstaan hebben. Schipbreuk, strandingen, zonnesteek “. Ik kon zo gauw niets anders bedenken en bovendien, een van de dwarsverbindingen van de Lugworm priemde precies in mijn lever en ik hield het niet meer uit. Ik draaide me om en trok een knie op (dat ging net, zonder de midscheeps van de Lugworm te verbreden). De blauwe plek op de andere heup deed zich nu geducht voelen. We hadden reeds lang de nutteloze taak opgegeven onze luchtbedden op te pompen; ze waren binnen enkele minuten toch weer leeg.
“Van mezelf vind ik dat wel”, zei ze. De slaapzak leek eensklaps nog vochtiger en de aanslagbiljetten veel erger. “Jij bent een zeeman, geboren en getogen”, ging ze voort. “Voor mij is de zee één groot, onbekend gevaar. Als er iemand dapper is dan hen ik het. Echt moedig zijn is iets doen, ook al ben je doodsbang. ..ja, ik vind dat ik echt moedig ben.
..;”

brakele01.jpg

Tot zover Ken Duxbury in “De zwerftocht van de Lugworm”, dat nu weer in mijn boekenkast staat en dat ik elke Drascombezeiler (in spe) aan kan raden maar nooit meer uit zal lenen.

Een ander boek waar ik toevallig tegenaan liep en waar ik erg blij mee ben is “In de schaduw van de zuidpool. De reddingsexpeditie van Shackleton herbeleefd, door Arved Fuchs”. Het lag zomaar voor het grijpen bij de Slegte. In dit mooi uitgevoerde en prachtig geïllustreerde boek beschrijft Fuchs hoe hij in een replica van de James Caird de tocht van Shackleton nog eens dunnetjes overdoet, en overleeft! Terwijl ShackIetons dodenrit uit nood geboren was lijkt die van Fuchs c.s. letterlijk gekkenwerk. Maar spannend is het wel. Het boek is (was begin december) nog bij De Slegte te koop voor een habbekrats. Een Aanrader voor mensen die van enge reisbeschrijvingen houden!


Jon Brakelé