De Engel van Brandaan

NKDE t.a.v. de heer G. te Kloese

Geacht bestuur en leden,

Twee seizoenen hebben wij rondgevaren met onze Drascombe coaster De Engel van Brandaan, twee heerlijke seizoenen overigens. Weekeinden, dagjes, lang weekeind Lauwersmeer, drie weken rond varen over IJsselmeer, Randmeren, Overijssel en Friesland en niet te vergeten drie weken Denemarken, heerlijk varen door de archipel onder Funen. Bovendien, wat een leuke vereniging die NKDE, fijne mensen, enthousiast, behulpzaam, gek van Drascombes, leuk blad die BaD en een prachtige website waar steeds iets nieuws te zien en te lezen valt.

Maar ja, toen zag ik dit voorjaar in de Waterkampioen een piepkleine advertentie staan, ‘te koop motorsailer Fischer 25’, verdorie, hebben wij niet vaak tegen elkaar gezegd ‘later als we groot zijn en ouder, en als we iets meer gemak en comfort willen, dan willen we zo’n schip’. Tja, en dan ga je dus bellen en rekenen, ‘als we nu eens zoveel voor onze boot kunnen krijgen’. En ja hoor, u raad het al, via de gebroeders Maartens van MIC werd onze ‘engel’ al snel verkocht en werden wij eigenaren van een 25 voet Fisher, de naam: Engel van Brandaan dus zonder ‘de’.

Vijfentwintig voet, 7.69 meter, het is maar iets meer dan een meter langer dan een Coaster maar wel 2,85 meter breed! Wat een ruimte en wat een luxe, honderd liter water voorin, stroomt zomaar uit de kraan dankzij een elektries pompje, een ingebouwde overboordpompputs, 25 pk Volvo Penta en 200 liter diesel aan boord, dat raakt dus nooit op! Knopjeslicht door het hele schip heen, een kant en klare keuken met kastjes, spoelbakje en tweepits gasstel, er is een kaartentafel en als het moet vijf slaapplaatsen.

Nadelen? 4600 kilo, die hang je niet achter je autootje om eens in Kroatië te gaan zeilen of om leuk met je eigen bootje rond Venetië te varen, brug dicht? Even de mast strijken is er niet bij, maar ja, drie weken op een Drascombe met minder mooi weer is ook geen pretje, en zoals een van de vorige eigenaren van ons schip eens tegen zijn bemanning zei toen ze een wedstrijd zeilden op het IJ op een zeer regenachtige dag ‘toch wel lekker hè, zo’n telefooncel!’

Kortom, we hebben er deze zomer drie weken op gebivakkeerd en rondvaren met je eigen huis is ons zeer goed bevallen. Ja Hans, wij zijn watjes en we varen rond met een tupperware comfort container, maar er staan wel twee masten op en een druiltje en het ziet eruit als een echte kotter en aangezien we allebei op Wieringen geboren zijn hebben we daar wel iets mee.

Bij deze zeggen we ons lidmaatschap van de NKDE op want ja, er is ook een Fisher club en je kunt nu eenmaal niet alles, (hebben wij nog ouderwets van onze ouders geleerd).

Iedereen de groeten, veel plezier met jullie schepen en we komen elkaar nog wel eens tegen.

Karin Smits en Martien Keppel