Ma(e)identocht van de Rosa

Op 31 oktober 2007 was het onze eerste familiezeiltocht met Rosa, onze nieuwe – lees tweedehandse – Coaster. Eind jaren tachtig was ondergetekende de trotse bezitter van een Folkboat waarmee ik op mijn eentje rondtoerde in Zeeland, Zuid-Holland en langs de Belgische kust. In die tijd had ik al belangstelling gekregen, via de schrijfsels van Hans Vandersmissen, voor een Drascombe. Nu, zeventien jaar later, is het er eindelijk van gekomen (Wat zijn die bootjes duur zeg!). Dank zij goede raad en hulp van Drascombe Nederland en Rijer Bergsma is de boot snel vaarklaar en deze schipper wat bijgeschoold.

Tot einde maart 2008 ligt de boot in Oranjeplaat aan het Veerse Meer. Deze winter ga ik mijn kennis en kunde daar wat bijschaven. Het was windkracht 2-3 die dag. Twee reven in het grootzeil gezet. Ik wou niet het risico lopen dat mijn tienerdochters en echtgenote bang zouden worden – ze hadden nog nooit een voet op een zeilboot gezet… Tochtje gemaakt op het Veerse Meer. Heerlijk, het ganse meer voor ons alleen. Ze vonden het toch maar een beetje saai, soms wat te traag namelijk, niet schuin genoeg, waarom mochten ze eigenlijk niet op het dak zitten en ‘wat duurt het lang voor je kunt vertrekken’.

Ik had al eens kunnen meevaren met Coaster Brandaen en Rijer Bergsma van Walvis was zo vriendelijk geweest om mij drie dagen te helpen, inbegrepen één zeiltocht. De eerste ervaringen met een Drascombe vallen reuze mee. Het is ‘ècht zeilen’. De kuip is ruim genoeg om er met vijf personen te zitten. Het luikje is een onding, waar laat je dat?! (Op de sb bunk of sb tussen bunk en zwaardkast red.) Een schuifluik vind ik veel handiger. Bedoeling is dat we er ook met vijf op slapen. Drascombe Nederland’s Peter Kos heeft een verhoogde kuipdenning gemaakt en daarop moet een tentje komen. Tijdens de zomer vakantie gaan we Zeeland en de Biesbosch verkennen.

Tenslotte nog graag een open oproep aan Hans Vandersmissen: proficiat met jouw interessante boeken maar ik vind het jammer dat heel wat teksten alleen in het Engels zijn gepubliceerd. Mijn kennis van het Engels is vrij goed maar toch… De informatie zou toch toegankelijker zijn en daar gaat toch om, niet? Ik hoef er echt geen mooie kaft om!

Hendrik Roelandt Coaster Rosa