14 dagentrip Zeeuwse wateren

Doordat er vorig jaar, door allerlei omstandigheden, niets van terecht gekomen was, hadden Frans, Margot en ik het plan dit jaar weer opgevat. Veertien dagen zeilen in de Zeeuwse wateren. Kurt en Regina, uit Varel, wilden ook wel eens wat anders dan de helft van de tijd op water wachten om te varen. Zeeland stond al een tijdje op hun verlanglijstje. Bijna dreigde het weer te mislukken, omdat er precies in de periode, die we gepland hadden, een huwelijk in de familie van Kurt en Regina plaats vond. Gelukkig konden we alles een week opschuiven. Zelfs Klaas, zonder zijn Regitse, kon zich een paar dagen vrij maken.

Zaterdag de elfde augustus 2007 was het zo ver. Het was half bewolkt en er stond een lichte bries uit noordwest, 22º – 25º, 1002mb, met andere woorden een prima dag! Tegen 0900 uur was ik aan boord om Wallie vaarklaar te maken. De voorraden had ik de vorige dagen al aan boord gesleept. ± 1500 uur kwam er een telefoontje van Klaas, hij was nog ongeveer tachtig kilometer voor Arnemuiden. Kan ik nog even een uurtje op één oor gaan liggen. Tegen 1600 uur stond Klaas op de steiger en konden we samen de boot in het water laten glijden. Hierbij kwam Klaas tot een onaangename verrassing. Hij pleegt voor de winter zijn zeilen, in een mooie hoes, in de schuur op te bergen. Dit jaar was dat niet zo goed gegaan: De muizen hadden het wonderbaar zachte materiaal van de hoes dankbaar als nestmateriaal gebruikt en daarbij ook een gat in het zeil geknaagd. Dat wordt dan morgen een korte tussenstop in Kortgene om reparatietape voor het grootzeil te kopen en Klaas moet voor de volgende winter een andere bergplaats zoeken. Nadat Klaas zeilklaar was, dát heeft zo z’n tijd nodig bij Klaas, op de motor naar de Omloop, het was inmiddels acht uur geworden, samen in span achter de spijker in het slootje. Het eerste biertje en een heerlijke rijst, vis, groenten pan. De zondagmorgen deed zijn naam alle eer aan. Een praktisch onbewolkte lucht en een licht briesje uit zuidwest. Mooi weer dus! Anker op en op een bezeilde koers naar Kortgene voor benzine en de reparatietape. De jachthavenwinkel was gelukkig ook op zondag geopend. Bruine tape hadden ze niet, dus kwam er witte tape op. Ook geen probleem. Vervolgens naar de sluis en op mijn favoriete plek voor anker. We hebben van hier uit een prachtig zicht op een stukje beschermd natuurgebied, waar wilde runderen grazen en verschillende zeldzame watervogels, zoals lepelaars, witte reigers en diverse soorten eenden, foerageren en rusten. Het is mijn favoriete plek, ook omdat van hier uit wadend de oever te bereiken is en van daaruit, over de dijk, de friettent en koel bier.

Na een rustige ankernacht beloofde de volgende morgen weer een mooie dag te worden. De wind zat in de zuidwest hoek en blies met een viertje. De barometer was licht gedaald en de weerberichten spraken van iets regen in de middag met een lichte dreiging van onweer. Na de ochtendbeslommeringen kwam Klaas langszij voor de koffie en het dagplan. Het tij voor vandaag was gunstig. We konden met de eb in de richting van de Zeelandbrug en dan op de vloed terug naar Yerseke. De Rattekaai, om daar voor de nacht droog te vallen, was ook een optie, maar we wilden in Yerseke mosselen eten, dus dat plan verviel. Plus dat Klaas woensdag nog even voor een dag met de trein naar huis moest en dat kan het beste van uit Yerseke. De wind was inmiddels wat steviger geworden, dus werd er een rif in het grootzeil en druil gestoken. Het voorbeeld werd door Klaas gevolgd. ± 0830 door de sluis en onder zeil. Twee boeien voor de kardinaal ‘Mosselplaat’ konden we bakboord uit, om het laatste stuk over de platen te zeilen.

Op de scheiding van de Zandkreek en de Oosterschelde, door de samenkomst van de twee stromen, een kort moment een licht warrige zee. Verder op een bezeilde koers naar de brug waar we soepel onderdoor gingen. Het was een mooi gezicht om de witte boot van Klaas vlak langs de donkere (laagwater) kant van de pijler te zien varen. Ik had op dat moment geen tijd om de camera te pakken voor een foto, jammer. Dan heb je eigenlijk een tweede persoon nodig, die de plaatjes schiet. Een kleine twee mijl verder werd de boeg weer in de richting van de brug gedraaid. We kwamen in de buurt van de Vuilbaard en dat is bij laagwater, vooral met een harde wind, geen goeie plek om te vertoeven. De terugtocht ging hard, ruim zes knopen, zodat we besloten om alleen onder de fok verder te varen. Eerstens om langer van de tocht te genieten, en tweedens om wat meer water voor Yerseke te hebben. Met de half ingerolde fok liepen we toch nog zo’n drie knopen over de grond. Klaas was druk bezig om z’n nieuwe GPS uit te proberen. Een heerlijk tochtje! Na het afmeren aan de passantensteiger werden we even later naar een box verwezen. Prima. Een koel Jupilertje op het terras van het eetcafee aan de haven. s’Avonds mosselen gegeten. Heerlijk!

Dinsdag 14-08-07; licht tot zwaar bew. 3-7 B. zw. 993 mb, droog, regen.

Na de gezellige avond een uitslapertje tot 0830. Nog net het weerbericht (radio) meegepikt. Het pakt slecht uit! Windkracht zeven en meer en later op de dag veel regen. Razendsnelle reactie! De eb loopt al een paar uurtjes, dus was haast geboden. Klaas op de hoogte gesteld van mijn plan. Hij blijft hier om morgen naar huis te gaan. Ik ga, om havengeld te sparen en vrij te zijn van de koele Jupiler verleidingen, naar het Veersemeer. De lijnen los en op de motor de haven uit. Er stond gelukkig nog genoeg water in de geul. Buiten de haven vlug onder zeil, want de motor toonde weer z’n probleempje, geen koelwater. Het koelwater-uitlaatkanaaltje doorgeprikt met een tandenstoker; waar die dingen niet overal goed voor zijn! Koelwater weer present. Volgens de monteur was dit een Yamaha probleempje. Een snelle tocht op een ras toenemende wind volgde. Tegen twaalf uur afgemeerd aan de wachtsteiger voor de sluis. We blijven aan de Oosterscheldekant. We liggen hier goed beschut tegen de inmiddels keiharde wind uit zuid en we zijn in de buurt van de friettent. Ze hebben hier ook Jupiler…., ha, ha! Tijdens het benenstrekken het sluisgebeuren aangekeken. Wat veranderen de vrolijk zwaaiende mensen in de sluis toch altijd in paniekerige, elkaar de hersens inslaande, wezens. Je blijft lachen, vooral als de wind dwars in de kolk staat. ’s Avonds, voor het ter kooi gaan het zeiltje afgetuigd; dat heb je niet nodig als je in de zak ligt. Het waait hard, maar bij het zakkende water kom je steeds meer in de luwte te liggen, prima!

Donderdag 16-08-07, half bew. 7-5 nw., 18-24º, 999 mb. Droog, regen. Redelijk weer.

0730 uur overal, na een rustige nacht. Het waait nog hard, maar de wind zal in de loop van de dag wat afzwakken. De woensdag heb ik wandelend en rustend aan de wachtsteiger doorgebracht. Vandaag moeten we naar Stavenisse, om Kurt en Regina met de ‘Butterfly’ en Frans en Margot met de ‘White Seal’ op te vangen. ± 1130 uur, onder stormfok en gereefde druil, vertrek van de sluis. Uit de luwte van de sluis komende bleek er nog een stevig zee te staan. Wallie liep er goed van tussen. Het bleek gelukkig krap aan bezeild naar de Zeelandbrug. Omdat het bijna doodtij was, deed ik een half uurtje de motor aan, om niet te verlijeren op de Vondelingsplaat. Nabij de boei EV6 kon hij weer uit en kon er wat ruimer gevaren worden. Omdat we nog vroeg in de vloed zaten ging ik verder op de fok. Op dit tijdstip staat er nog weinig water in het toegangskanaaltje naar de haven. Tegen 1430 waren we voor het kanaal en kon de fok weg. Motor op de ondiepwaterstand en voorzichtig peilend het kanaal in. Op de drempel stond ongeveer zo’n tachtig centimeter water, daarna werd het weer wat dieper. Afgemeerd aan de passantensteiger en de wachttijd op de gasten doorgebracht met het bekijken van een zalmschouwtje uit Woudrichem met een vierentachtig jarige tanige schipper op houten klompen aan boord. Zijn klompen waren prachtig, van onderen beplakt met vloerbedekking (tegen het uitglijden), en een groot gat in sb. klomp. Hij deed alles nog alleen en had het scheepje heel antiek ingericht. Bijvoorbeeld een hout gestookt kacheltje om het ’s avonds wat gerieflijker te maken. Ook had hij een twee bij twee meter leefbed in de punt. Dat is wat anders dan de smalle kooitjes bij ons. Onder het genot van een verse bak koffie en een plak koek kwamen er veel verhalen en vergeelde foto’s van z’n zeilende boot uit de oude doos te voorschijn. Tegen vier uur kwamen de gasten na elkaar binnen rijden. Een hartelijk welkom, en dan de boten in het water. Verder een heel gezellige avond met veel zon doorgebracht. Kurt z’n nieuwe zelf bedachte tent bewonderd. Prima. Stavenisse is een heel leuk klein haventje, zonder veel passanten.

Vrijdag 17-08-07, half bew. 6-3 zw. 18-22º 1002 mb. Droog, regen, onw? Redelijk weer.

Na de ochtendbeslommeringen tegen half elf de haven uit. Ik had de grote fok weer op de roller gezet en ook druil ontreefd. Het grootzeil zat nog op het tweede rif. Buiten gekomen bleek er nog een stevige zee te staan. Na een half uurtje viel de wind weg dus werd na een kwartiertje het grootzeil ontreefd. Butterfly koos voor het Brabantse Vaarwater en White Seal zag ik in de richting van het Engelse Vaarwater verdwijnen. White Seal, met haar nieuwe zeilen, was voor ons allen onbereikbaar. Ik koos ook voor het Engelse Vaarwater. Na een half uurtje kwam de wind keihard terug. Het grootzeil weer op het tweede rif. Al het werk voor niks. Een pittige tocht naar de brug volgde. Het stroom tegen wind effect zorgde ervoor dat er bakken water over het potdeksel in de kuip rolde. En je zal dan altijd zien dat op zulke momenten de lenspomp in de kuip plotseling zijn diensten weigert. Een grote scheur in het rubber. Het water liep net zo vlug uit de lenspomp de kuip in als dat ik het overboord probeerde te pompen. Al klotsend gingen we kruisend verder naar de brug. De Vondelingsplaat moest ruim genomen worden. Bij de brug kenterde het tij en werd het een stuk rustiger. Grootzeil weg en op fok en druil verder naar Yerseke waar de anderen al voor anker lagen. Klaas was inmiddels ook weer present. Tijdens het wachten op voldoende water op de platen kregen we bezoek van een rondjes draaiende mosselkotter. Er waren mosseldagen in Yerseke, dus was de boot versierd met vlaggen en een biertap installatie. Plus dat de boot gevuld was met luid toeterende feestvierders. Leuk! Tijdens het wachten Wallie bevrijdt van een ‘paar’ litertjes water, die in de kuip klotsten. Al mijn groente, fruit en aardappeltjes zeiknat. Dat wordt straks alles drogen met de theedoek. Dan vertrek en precies op het tijdstip van hoogwater achter de spijker. Twee uur later lagen we droog en kon er een korte palaver gehouden worden. Na het palaver en een paar foto’s maken was het snel stil amusement. Ik was moe. De volgende morgen stond er een lekker briesje uit zuidoost, de temperatuur zat om de 20 graden, en het was afwisselend droog en nat. Het hoogwatertijdstip was 0745.

± 0730 vertrek van de ankerplaats en op de riem sturend over de platen de diepere geul opgezocht. Vandaar uit kon er op een prima bezeilde koers naar het Veersemeer gezeild worden. Kurt en Regina wilden graag het meer en Veere verkennen. Bij het schutten had ik een klein probleempje. Zoals gewoonlijk probeerde ik voor in, langs een motorjacht wat er geschikt voor is, af te meren. De schipper en z’n vrouw waren nog druk bezig met afmeren toen ik langszij kwam en de lijnen vast maakte. Achter op een bolder. En omdat het schip vrij lang was de voorlijn om een stevige skepter. Plots kwam de vrouw, plus man naar bakboord en begonnen de lijnen los te maken en Wallie, met inmiddels de vast gemaakte White Seal, naar voren te trekken. Ik kreeg de opmerking te horen dat we misschien wel konden zeilen, maar niet afmeren. Ik had hun boot beschadigd. De enige schade, die ontstond, kwam door het verslepen van Wallie. Ze trok daar door het kontje van Wallie ( heel mooi kontje, mag ik wel zeggen) tegen hun boot. Ik vroeg hun adres, dan kon ik ze wat geld sturen voor een blikje verf. Verder vertelde ik haar, omdat zíj het meeste gas gaf, dat ik haar een zieltje vond. Na het schutten afgemeerd voor de lunch. Na een goed uur verder kruisend naar Veere waar Klaas en ik in de haven afmeerden. White Seal en Butterfly bleven onder de noordkant van het eiland ‘Haringvreter’ voor anker liggen. Het was platbodem weekend in Veere, ze vonden het te druk. Wij lagen prima in het hellinggat. ’s Avonds een koel biertje, plus harinkje en friet plus lekkerbekje.

Zondag 19-08-07, half tot zwaar bew. 3-4 zo,var., 994 mb, droog, regen.

De nacht was door het luide gebimmel van het raadhuiscarillon tamelijk onrustig verlopen. Na het vroege douchen nog doorgesluimerd tot acht uur. Tegen 0900 uur naar buiten en bij White Seal langszij voor het palaver. Allereerst naar de Oranjeplaat. Klaas gaat vandaag naar huis. Hij wil toch nog naar de begrafenis van een goede bekende. Kurt en Regina rijden mee om de trailer uit Stavenisse te halen. Ze willen ook wat eerder naar huis omdat Regina veel last van haar knie heeft en daardoor problemen met het heen en weer wippen tijdens het kruisen. Het is nu 1800 uur en we zitten in een flinke plensbui. We liggen afgemeerd in de Omloop. Het slootje werd niets. Te veel gedoe met de ankers in de stromende regen. Na de vette hap een gezellige avond onder de tent van de Butterfly. De volgende morgen bracht een bewolkte lucht en een pittige bries uit zuidwest. Later uit noordwest. De barometer is licht aan het zakken. Kreeg een voicemail van Klaas: Onderweg had hij een klapband met de trailer gekregen. De ANWB had hem afgesleept. Gelukkig zonder verdere ongelukken. We hadden bij het wegrijden al een vreemd geluid van de linker band gehoord. Een luide stoproep van ons bracht Klaas tot stoppen. Dat was normaal zei hij, geen probleem. Na terugkomst van Kurt en Regina kruisend op weg naar Kortgene voor victualiën. Onderweg een toevallige ontmoeting met Wim Geervliet (oud Drascombe schipper) met z’n platbodem. Tussenstop bij het restaurant ‘Meerkoet’ voor de lunch en een babbel. Zijn vrouw wilde eigenlijk niet meer zo graag mee zeilen, dus was hij eigenlijk weer opzoek naar een Drasje. Na het gezamenlijk inkopen, in de kuip van Wim nog een harinkje en een licht alcoholische dronk. Daarna gingen onze wegen weer uit elkaar. Wim ging terug naar de ‘Goudplaat’ en wij gingen verder naar de sluis om daar voor de nacht te ankeren. Na het separaat ankeren was het snel stil amusement.

Dinsdag 21-08-07 half tot zwaar bew., 3-6 nw. 18-22º 992mb., mist, droog, regen.

Na de ochtend beslommeringen, Wallie voor een klein uurtje achter de White Seal laten bungelen. Het plan voor de dag moest besproken worden. Kurt kwam in waadpak voorbij waden. Het doel werd de Veersedam. Een wandeling over de dam en het strand er achter verkennen. De kombuis kon koud blijven, want we gaan bij ‘de Lekkerbek’ (friettent) eten. Tegen tien uur, de ochtendnevel was nog vrij dik, onder zeil. Er stond een licht briesje uit noordelijke richting. De weerberichten waren voor de late middag en nacht minder gunstig. Regen en een dikke zeven uit noordwest. Voor Kortgene trok de mist gelukkig op en kwam er een zonnetje. De koers was praktisch voor de wind, dus kon de fokuithouder opgetuigd worden. Onderweg Butterfly bevoorraad met vers drinkwater, ze zaten zonder. Vanaf de hoek werd het kruisen naar de dam. De beide dames wilde in Veere de folkloristische markt bekijken, dus verdwenen Butterfly en White Seal in de haven. Ik ging gelijk door naar de dam. Er stond inmiddels al een stevige bries. Het stuk van Veere naar de dam is wat breder, dus konden er wat langere slagen gemaakt worden. Aan de nieuwe steiger was gelukkig nog net een plek voor drie Drascombes. Ik had me extra wat ruimte gegund met het afmeren. Tegen 1700 uur kwamen de zeiltjes in zicht. Na de wandeling en het voortreffelijke eten vlug weer onder zeil. We lagen op lagerwal aan de steiger. Aan de noordelijke kant is een prima ankerplaats tegen de noordwesten wind, maar omdat er veel verkeer over de dam komt, vonden we dat niet zo gunstig. Het plan was, in eerste instantie, om onder de zuidelijke oever van de ‘Haringvreter’ te ankeren. Op fok en druil terug. Onderweg het weerbericht aangehoord. Zeven Bf., ruimend naar noordoost. Dat is niet zo gunstig voor ons doel. Kurt was bijna binnen roepafstand, maar Frans met z’n superboot was voor mij onbereikbaar. Gelukkig voor mij, maar ongelukkig voor Frans, draaide hij bij het ondiepe baaitje, aan de onderkant van de ‘Haringvreter’, plotseling stuurboord uit om het baaitje binnen te varen. Ik wist dat dat niet goed zou gaan. Het grootste deel (diepste) is namelijk afgesloten met een lijn en paaltjes. Het open stuk is, zelfs voor Drascombes, te ondiep. Een rap over boord springende Margot, heel licht gekleed, volgde. Na wat wild geduw, en bewegingen van de roeiriem waren ze weer los. Gelukkig geen schade. Inmiddels was ik ter plaatse om mede te delen dat ik afzag van ankeren en mijn heil in de Omloop zocht. Dat vonden ze eigenlijk ook wel een goed plan, dus voeren we in de regen verder. Een half uurtje later meerden we af in de omloop. Bij nader inzien op een tamelijk ongunstige plek. Half op lagerwal. Na de eerste slaap besloot ik om Wallie naar de andere kant van het eilandje te verhalen. In een lichte regen en een stijve bries werd de klus geklaard. Een stuk rustiger!

Donderdag 23-08-07, 2-4 no. 18-24º, 1000 mb., droog, redelijk weer.

Na de woensdag, vanwege de harde wind, in alle rust en gezelligheid te hebben doorgebracht, zijn we nu weer klaar om uit te varen. Helaas gaan Kurt en Regina vandaag weer naar huis; Kurt kan zich niet langer vrij maken van zijn drukke beroepsleven. Ik geloof wel dat ze in de toekomst vaker naar Zeeland zullen komen. Het was ze bijzonder goed bevallen. De Oosterschelde met de vele mogelijkheden, het Veersemeer met z’n knusse eilandjes; en de mogelijkheid om, met een half uurtje motoren, door het kanaal naar Hansweert, de Westerschelde te bereiken. Dat is dan eventueel voor het volgende jaar. Vooral het gebied van het Verdronken land van Saefthingen trok de aandacht van Frans. Helaas staat daar op de kaart, met grote letters, “verboden toegang”. Ik ben daarom bang dat je een fikse boete oploopt, als ze je daar aantreffen. Ik moet maar eens informatie inwinnen of je daar mag varen. Tegen 1200 uur, nadat we afscheid hadden genomen van Kurt en Regina, waren we weer op het meer en zette we koers naar de sluis. Het werd kruisen op de noordoosten bries. De weerberichten voor het weekend en verder zijn redelijk tot goed. Frans en Margot gaan zaterdag weer naar huis, dus hebben we nog twee dagen om ons op de Oosterschelde te vermaken. Het plan is Zierikzee. Tegen 1800 uur naast de White Seal achter de spijker en wadend naar de buren. Een gezellige avond, met een uitnodiging voor het diner, volgde. Gebakken aardappeltjes met een variatie van groentes en vis. Frans is zijn roeping mis gelopen.

Vrijdag 24-08-07, licht bew., mistig, 1- 4 nw., 20-24º, 1008 mb., droog, mooi weer!

Het is 1240 hoogwatertijdstip, dus hebben we de hele morgen de tijd voor het sociale gebeuren. Koek en zopie bij de buren. Om 1200 uur de ankers uit de grond en vlot naar de sluis. We hadden geluk, de sluis ging bij aankomst net open. Na het schutten onder zeil en op een lichte noordwesten wind over de platen de Zandkreek uit. Vervolgens op lange slagen kruisend naar Zierikzee, waar ik, aldaar aangekomen, langszij White Seal afmeerde. Er bleek hier groot feest te zijn. Mosseldagen! Dus na de wandeling door de stad, zochten we een plek op een terras aan de haven en werd het weer mosselen eten. Ik ben zo langzaam aan goed opgetopt met dierlijke eiwitten. Tijdens het eten konden we de Zierikzeese wielerwedstrijd volgen. Een levensgevaarlijke onderneming, vooral voor de meisjes die ons van eten en drinken voorzagen. De renners kwamen, nadat de wedstrijd een poosje duurde, ongeregeld voorbij racen. En zij moesten daar tussendoor steeds de weg oversteken om op het terras te komen. Een paar keer was het heel krap. Gelukkig was er wel een wachter, die op een fluit blies als er renners aan kwamen. De nacht verliep vervolgens tamelijk onrustig; het was tot laat in de morgen dansen in een grote feesttent aan de overkant van de haven. Ik geloof dat Frans diep in z’n hart verlangde naar de Schelphoek waar hij in eerst instantie naar toe wilde. Lekker rustig en stil droogvallen. Jammer Frans; de volgende keer gaan we naar de Schelphoek!

Zaterdag 25-08-07, nevelig, 1- 4 zw., 20-24º 1012 mb., prachtig weer.

0630 overal. Laagwater: 0740 uur. ± 0900 uur afscheid van Margot en Frans. Ik kreeg als afscheidskado van Frans zijn laatste biertje als twaalf uur biertje! Hij heeft een ruim hart. Hij smaakte prima Frans! Lijnen los en op de motor het kanaal uit. Na de laatste groet verdween White Seal in de nevel en zette ik koers op de Zandkreek. Prima bezeild op de westelijke wind. De Zandkreekplaten konden op de riem sturend overgestoken worden. De sluis kon in één slag gehaald worden. Tegen 1200 uur door de sluis en verder kruisend naar de Omloop. In het slootje achter de spijker. Einde van een geslaagde veertien dagen trip.

Een groet aan alle lezers en lezeressen en een toedeloe!

Reijer Bergsma