Lugger Castor en Pollux op Rügen zomer 2006

Carol Fuchs maakt deze zomer een tocht naar het Oosten van Duitsland (zie link, opent in nieuw tabblad) ter voorbereiding publiceert de redactie een aantal oudere reisverhalen, dit is het tweede, een verhaal door Rob Moot en Karin Kemp over een tocht naar Rügen in 2006.

17 juni rijden we bepakt en bezakt naar het oosten richting het Duitse eiland Rügen, gelegen in de Oostzee tegen de Poolse grens. Je kunt ook overgeorganiseerd zijn. Bijna vergeten we de trailer en boot omdat die niet op de paklijsten staan. We hebben er zin in. Rügen is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht en heeft veel ondiep, beschut binnenwater, mooie kusten, plaatsjes en strandjes. Ideaal voor C&P en bemanning. Afhankelijk van het weer en hoe het ons bevalt, zal de vakantie 2 tot 3 weken duren.

Overzichtskaart Rugen

In de middag arriveren we op de camping in Graal Muritz voor de eerste overnachting. Het is een wat treurig overblijfsel uit de Oost-Duitse tijd. De regen maakt het er niet vrolijker op. Het plaatsje wisselt grauwe flat- kolossen af met prachtige villa’s met zeezicht.

 

Vlaghijsen in Altefahr

18 juni aangekomen in Stralsund blijkt de geplande jachthaven om te water te gaan opgeofferd aan de nieuwe brug. De straat heet nog wel Zum Segelhafen. Na een goede oefening “keren met trailer in drukke straat” gaan we de brug over naar een alternatieve haven op het schiereilandje Dänholm waar we op ons gemak te water gaan. We rekenen EUR 18 af voor het gebruik van de helling en stalling van auto en trailer. De zon breekt door en met een prachtig uitzicht op het fotogenieke Stralsund varen we uit. De pas nieuwe zeilen kraken van genot maar omdat de wind te zwak is om een lange afstand af te leggen varen we terug naar het leuke plaatje Altefähr recht tegenover Stralsund.

Van de behulpzame havenmeester krijgen we mooi plaatsje, de sleutel van het sanitair gebouwtje en veel tips. Vanavond maar niet uit eten. De vele kilo’s proviand moeten worden weggewerkt. In het warme avondzonnetje smaakt de zelfgemaakte Nasi Goreng uitstekend.

19 juni varen we met verse broodjes uit naar Klosters op het eiland Hiddensee. Een tocht van 20 mijl. De wind kan niet beter; ruim uit het zuiden kracht 4. Halverwege lunchen we aan de oever van een camping in enkeldiep water. Het is erg warm en het water zeer helder en dat is maar goed ook want om op stuurriem af en toe een steen te ontwijken moet je snel reageren. Zo moet het ook voelen als je in de Stille Oceaan een lagune van een koraaleiland binnenvaart. Uitkijk op de punt om de koraalriffen te ontwijken, zon in de rug voor beter zicht (en dat allemaal met een Drascombe Lugger. Brood met sardientjes en tomaat laat zich bij meer dan 25 graden goed smaken. Na de lunch varen we verder in een af en toe zeer smalle vaargeul (daarbuiten af en toe maar 30 cm diep) waar je met de vele veerboten en watertaxi’s goed moet oppassen. In Klosters zijn maar een paar ligplaatsen. We gaan naast een Albin Vega liggen in het gezellige havenkommetje. We wandelen wat door het erg leuke dorpje en eten op het terras van een van de vele restaurantjes. ‘s Avonds waarschuwt de achterbuurman voor windstoten tot 10bf. Het lijkt wat overdreven op deze prachtige warme en bijna windstille avond maar voor de zekerheid zetten we extra lijnen. De wind blijft ‘s nachts op 4 steken. De volgende dag huren we fietsen en gaan op deze stralende dag het noorden van het eiland Hiddensee bekijken. Autoverkeer is verboden. Veerboten varen af en aan. In het hoogseizoen zal het hier wel behoorlijk druk zijn. Het eiland kent veel FKK stranden (Duitse naturisten beweging). Wij doen ook een beetje mee door op het strand de schoenen uit te trekken. We horen erbij.

21 juni vertrekken we na een regenachtige nacht naar Wiek. In het smalle eerste stuk worden we ingelopen door veel veerboten en watertaxies. Goed stuurboord houden is verstandig. Daarna krijgen we de ruimte en met halve wind varen we in een halve dag naar het leuke gerestaureerde plaatsje dat genoeg winkels en restaurantjes kent. De haven is nieuw en goed uitgerust maar door de betonnen oevers een beetje een klotsbak. De volgende dag met gehuurde nieuwe fietsen (EUR 5 per dag) een mooie gevarieerde tocht gemaakt door bossen, over krijtrotsen, en langs stranden. Het is maar goed dat we moutainbikes gekozen hebben, want wat ons een fietspad leek op de wegkaarten bleek een wandelpad in aanleg te zijn, zeer smal en soms aardig stijl. De volgende dag brengt ons varend in Breege. Welkom in Bavarialand. Als we aankomen ligt een grote vloot verhuurschepen te wachten op nieuwe bemanning. Ook worden schepen teruggebracht (aankomst is meestal goed te horen aan gekraak van meerpalen en geschreeuw van bemanning). In een box tussen 2 Bav’s 38 liggen we tenminste uit de wind.

Drascombe in Bavarialand

Wel probeert af en toe een aankomende Bav onze box in te varen om dan op het laatste moment als we zichtbaar zijn vol in de achteruit te gaan. Op gehuurde fietsen gaan we ’s middags naar het kleine badplaatsje Juliusruh waar we lekker eten.

Terug in de haven krijgen we van een van de vertrekkende Bav-bemanningen een gekoelde fles Champagne. Een uitstekend smakend slaapmutsje.

Zondag 25 juni gaan we met tropische temperaturen en met matige wind richting Ralswiek. Op het water is het ondanks het mooie weer erg rustig. Ralswiek kent maar 250 inwoners. In de maanden van de Festspiele ontvangt het echter dagelijks 5000 bezoekers. De voetbalwedstrijd Nederland-Portugal die door Nederland wordt verloren wordt door de Duitsers met gejuich bekeken. Kennelijk zit er hier en daar nog wat oud zeer. De volgende dag worden onze huurfietsen bij de jachthaven afgeleverd en fietsen we een leuk rondje in de omgeving en kopen kaartjes voor de voorstelling van de volgende avond. Ook de tweede dag leuk gefietst en het traject naar het grotere havenplaatsje Sassnitz deels met de trein afgelegd (fietsen kunnen prima mee). De voorstelling in het grote openluchttheater (aan het water), is een waar spektakel met veel stuntwerk, piraten etc.

 

Wasdag op Rugen

28 juni met stevige wind teruggevaren naar Breege waar alle Bav’s zijn uitgevaren en waar we in het vakantiecomplex de was kunnen doen. Vervolgens naar Schaprode. Het weer wordt weer tropisch. De haven en het plaatsje is leuk. Ook hier weer huurfietsen.

1 juli vroeg vertrokken. De voorspelling kan niet beter. Oostenwind 4 Bf, 25 graden (uitschieters naar 30 dus oppassen en goed smeren!). We gaan het eiland Hiddensee ronden dat N-Z ligt. Dus halve wind heen en ook weer halve wind terug aan de andere kant. Als we de Oostzee opvaren worden ook wij door de douane aan de tand gevoeld. De 3 flessen Bordeaux onder de vlonders blijven gelukkig verborgen. Het gaat als een speer. Vroeg in de middag varen we voor een paar uurtje het Oostzeestrand op in de luwte van het eiland (kan alleen bij oosten wind). We huren een rieten korfje (strandstoel) en genieten van de lunch, de zon en het luieren. Vroeg in de avond varen we de haven van Barhoft in (ook nu worden we weer door de douane aangehouden) waar we aan steiger en meerboei nog een beschut plekje kunnen vinden.

Met hetzelfde mooie weer fietsen we de volgende dag met harde wind in de rug naar het mooie plaatsje Barth. Terug laten we de trein het werk doen. We stappen in Stralsund uit. Na wat sightseeing (we komen hier later terug) gaan we weer met stevige rugwind naar Barhoft (het scheelt heel wat trapinspanning als je ook als fietser op de wind let).

3 juli. De wind blijft uit het oosten komen en de temperatuur beweegt tussen 25 en 30 graden. We varen weer naar Altefähr, huren daar fietsen en gaan alvast auto en trailer ophalen. De helling in Altefähr is een stuk beter dan in Dänholm waar we te water zijn gegaan. ’s Avonds bekijken we Stralsund.

4 jui varen we weer naar Hiddensee. Dit keer naar het leuke plaatje Vitte. Ook nu weer fietsen, luieren, lezen. Het mooie weer is nog niet op. 6 juli gaat C&P in Altefähr het water uit. We rijden rustig naar een schaduwplekje waar we aftuigen en alles rijklaar maken. In de buurt van het erg mooie badplaatje Binz gaan we nog 2 dagen op een camping staan. Uiterst luxe (maar dat mag ook wel voor EUR 25 per dag). Een visbuffet in Göhren sluit deze vakantie passend af.

Het weer zat deze vakantie op alle fronten (dus geen fronten) mee. Mooie wind, bijna geen regen en een erg zomerse temperatuur. Per saldo hebben we meer mijlen op de fiets dan varend afgelegd. Daarmee was het wel een zeer afwisselende vakantie. We bleven meestal 2 nachten liggen zodat niet iedere dag de tent afgebroken en opgebouwd hoefde te worden.

Informatie:
Gebruikte kaarten/gidsen:

  • Delius Klasing. Mecklenburg-Vorpommern-Bornholm (Satz 2). Deze kaartenzet heeft een boekje met informatie en detailkaarten over elke haven.
  • Boekje met haven foto’s uit de lucht. “Untiefen aus der Luft. Von Vitte rund Rugen nach Barhoft”

De havens van Dänholm, Ralswiek, Schaprode en Altefähr hebben trailerhellingen. Dänholm is een beetje verwaarloosd, Altefähr lijkt de beste keus om te starten.

Rob Moot en Karin Kemp

Lugger Castor en Pollux