Zomerweekend 2005 zeer geslaagd

Zeker twintig schepen togen naar de gastvrije jachthaven de Hitsert ten zuiden van Zuid Beijerland, tegenwoordig ook de thuishaven van de nieuwe Coaster Kadans.

Vrijdagavond arriveren de eerste schepen waaronder de splinternieuwe British Racing Green Gig op eigen kiel vanuit de Biesbosch, Cruiser Longboat White Seal vanuit Nulde, de Elliott Cruiser Longboat Walvis vanuit Oost Souburg en Coaster Cornelia vanuit Lage Zwaluwe. Op zaterdag voegt zich daar vanuit Strijen Sas nog de spectaculair overhaulde Gig Isle of Dogs bij. Per trailer arriveren twee Scaffies, Dabber Bluebelle en Longboat Antonia, de houten Luggers Anna en Elliott en een zware delegatie Coasters en Cruiser Longboats. De halve Nederlandse Gig vloot ligt aldus gebroederlijk naast de kleinste Drascombe, de leden van het Nederlands Scaffie Genootschap. Daar het vrijdagavond nogal laat en nat wordt en de zon op zaterdagochtend regen en mist pas langzaam verdrijft duurt het tot na de koffie voor de eerste schepen uitvaren. Een matige flauwte voert de meesten westwaarts waar westelijk van Tiengemeten geankerd wordt voor lunch en een eerste versnapering! Al ras rommelt het, vaantjes tollen in masttoppen en een donker zwerk ontrolt zich vanuit het zuiden. Prettige bijkomstigheid is dat de wind aantrekt en de helft van de vloot zuid van Tiengemeten iets ruimer dan aan de wind weer oostwaarts bruist. Bluebelle loopt door minstens zestig gezamenlijke jarenlange Drascombe ervaring een grotere novice er genadeloos uit, maar deelt ruimhartig zeiladviezen met de Longboat schipper. Echter, met de wind en het gerommel begint het ook te stortregenen. Voor een nog verder naar zuid ruimend flauwend windje lopen de eerste schepen tegen vieren alweer de Hitsert aan. Fantastisch terras met uitzicht en goed gezelschap! Oude vriendschappen worden aangehaald, nieuwe Drascombevarenden verwelkomd en vooral elkaars schepen worden bewonderd.

Terwijl sommige schepen alweer uit het water komen worden hier en daar kooien alvast slaapklaar gemaakt, een camou-tentje wordt opgezet als het tegen zessen echt begint te hozen. Bij de Chinees is het ook al vochtig en verbluffend heet, niet zo zeer van de sambal maar temperaturen bereiken lokaal een parelend hoogtepunt. Wel smakelijk buffet met sympatieke bediening in China House, in ieder geval voor uw scribent. Met bakken stort het onweer zich die nacht over de Histsersekade, een ieder slaapt echter goed, doch licht. Het verschil tussen opstaan uit een 14’9″ Scaffie of een 25 voet Gig blijkt minimaal…

Een paar schepen varen weer uit, na wat zwemmen pikt de wind op en is het ‘s middags in temperaturen ruim boven de twintig graden een sprankelend zeilfestijn op het Haringvliet. Na een afsluitend feestmaal door de marine kok van de Walvis worden plannen gesmeed voor een zes maanden durende Drascombe tocht naar Estland, een 2006 zomercruise in Denemarken en niet te vergeten de Scott Cruise 2007.

Redaktie ElectroBaD