Naamgeving Drascombe Longboat Cruiser Mermaid

‘Hoe kom je aan een naam’ kan pas beantwoord worden als je weet hoe je gevallen bent voor een Drascombe.

1976: Het is zo’n avond op het wad waarvan je alleen aan mede wadvaarders kunt uitleggen hoe bijzonder het was. Windje 3, iets voor laagwater, tegen zonsondergang, zwoel, stil, tevreden in een tjalkje van 15 meter een geultje verkennen onder Ameland. Prutsen, klooien, goede vrienden, de rest bestond niet. Gelijk met ons voer een geinig klein bootje op. Twee vrienden. Groet. ‘Mooi hé’. Vlak voor het wantij schuifelde onze tjalkje zich in de modder. Vast. Het geinige bootje voer door tot ook zij een stuk verder vastliepen. Beide jongens stapten uit, liepen met hun bootje tussen zich in 50 meter over het net niet droogvallende wantij, stapten weer in en voeren door alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Dat wil ik ook, ooit…

2000: Na eindeloze keren de Botenbank nageplozen te hebben stond ze erin. ‘Te koop Drascombe Longboat Cruiser’ etc. etc. ‘Zullen we?’ Ja, naar het zuiden van het land. Aardige man, leuk gezin, namen ons meteen mee naar een klein haventje. Proeftochtje. Het was eigenlijk niet meer nodig. We waren al verkocht. Stoer praten we er nog 1000 piek vanaf.

Twee weken later halen we haar op. ‘Hoe heet ze eigenlijk?’ ‘Claire’ was het antwoord en ‘dat laten jullie toch wel zo?’ Gewetenswroeging alom. Nee, we vonden het geen echt leuke naam. Brengt herdopen ongeluk? En wat is wel een leuke, passende naam?

Een vrouwelijke naam die iets zegt over het water waar we graag vertoeven. Vriend, maatje, niet al te serieus. Na lang wikken en nog langer wegen besloten om haar te herdopen. Eigenlijk bedachten we eerst de naam van de bijboot voor de dochter van vier: The Little Mermaid.

Dat wordt deze winter opnieuw beletteren, register aanschrijven etc. en ons anderszins voorbereiden op een lang seizoen aan boord van de MERMAID.

Vraag: Wie kent een goed adres om een eenvoudige buiskap c.q. tent te laten maken?

Gert C. Schouten