Met Drascombe Mermaid op Kroatische avonturen

In het najaar, van 2003 plaatste ik een oproep voor informatie over het varen in Denemarken. Zodra de vrouwelijke helft van de Mermaid bemensing daar lucht van kreeg, waren de protesten niet van de lucht. 3 jaar Corsica hadden de dames verwend gemaakt. Zon, zee, strand heeft zo z’n bekoringen……….

Daarom werd de virtuele Drascombe boeg gewend, wederom richting Middellandse zee. Sardinië passeerde de revue, talloze bestemmingen trokken over het Internet scherm voorbij maar tenslotte werd er gekozen voor Kroatië. Een voor ons onbekende bestemming, andere cultuur, andere gewoonten en volgens de vele verhalen een zeilparadijs.

Het Mermaid concept ziet er als volgt uit: Kampeer-Zeilen of Zeil-Kamperen d.w.z. vanuit een vaste camping dagtochten maken waarbij de uitdaging is om de mooiste, verlatenste, snorkelbaarste baaitjes en stranden te ontdekken. Kids (3 en 6 jaar) vinden 3 á 4 uur varen meer dan genoeg en willen dan weer ravotten in zee, hond (9) kon eerder zwemmen dan lopen en het skipperske mag zich graag laven aan een goed boek en dito zon. Dat de schipper heel soms knarsetandend voor de zoveelste keer het buitenwerk weer eens flinke onderhanden nam, is geloof ik niemand opgevallen.

We kozen voor twee bestemmingen te weten Pula gesitueerd in Zuid-Istrië en Rab, een wat zuidelijker gelegen eiland, ter grootte van Texel.

Met 3 weken voor de Drascombe boeg vetrokken we begin juli met de nieuwe trailer (met dank aan de RDW) richting Kroatië. Na een jaar hard werken is 1400 km op sleurbootsnelheid best even taai maar een Laptop met DVD-player en stapel teken”films” deed wonderen op de achterbank. Een aanrader.

Maar alle inspanningen werden beloond. Kroatië is in één woord prachtig. Het mediterrane gevoel dat we kenden van Corsica had ons al snel te pakken en er is behalve op nautisch gebied veel te zien, beleven en ontdekken. We hebben geen tastbare sporen van de “oorlog” gezien, wel in de ogen van de mensen. Vooral jongeren lijken zich in hoog tempo te willen veranderen en wellicht aanpassen aan de westerse cultuur maar ons bezoek was te kort om daar een diepgaande mening over te kunnen hebben.

Terug naar het Drascombe deel van het verhaal. Omdat er in Nederland geen detail zeekaarten van ons vaargebied te krijgen waren schaften we het boek “777 Häfen & Buchten” van Karl-H.Bestandig aan. Een nautische almanak met, u raad het al, 777 havens en baaien. Een fenomenaal boek met een schat aan informatie en een gedetailleerdheid die werkelijk verbluffend is. Werkelijk elke baai, hoe klein dan ook stond er –met situatie schets- in. Behalve dat, veel informatie over het weer, formaliteiten, wetenswaardigheden, trailerhellingen (vrijwel elke camping heeft er een!!) etc. Een kaart bleek geheel en al overbodig temeer omdat het principe erg eenvoudig is. Boem is ho. De kust loopt, behoudens een enkel zand/kiezel/rotsstrandje, stijl naar de diepte. Er zijn nauwelijks boeien of anderszins, een enkele sectorlicht daargelaten. Het water is zo helder dat je meters diep kunt kijken, zelfs bij enige golfslag, de ontelbare eilandjes liggen relatief dicht bij elkaar dus het is echt op zicht varen.

En we hebben ze gevonden die baaitjes. Hekankertje uit, Draskop met een lijntje op de wal en zwemmen maar (en schoonmaken…..).

Geen nadelen te bedenken? Jawel. Het weer was wat onstabieler dan we in Corsica gewend waren. Nu was heel Europa wat in de war dus misschien een uitzondering maar zeker zonder bruikbaar weerbericht (mijn Kroatisch is niet meer wat het geweest is) toch elke ochtend even naar de lucht kijken. Ook hadden we vreemd genoeg veel meer tij verschil dan in Corsica en derhalve ook meer stroming (ook door af- opwaai).

Bijgaande foto’s geven een indruk van onze tochtjes. Mochten we mensen enthousiast gemaakt hebben: Altijd bereid tot het geven van informatie en ik maak graag wat kopietjes uit ons “Häfen und Buchten” boek (maar dat heeft u niet van mij).

Gert C. Schouten