Looking for Tom Cruise 2005

Een select gezelschap bestaande uit de Coasters Olle, Rose des Vent en Yraida en Cruiser Longboat Malmok lanceren hun schepen op 19 juni in de drooggevallen achtertuin van Tom Colville: dit is Kentra Bay, het noordwesten van Schotland. Tom zelf vaart daar zijn vermaarde Coaster Whisper of Sunart en sinds zijn vroege jeugd als bemanning op zijn vaders trimaran.

Het is stralend weer als we door Ellen, Daniël en de schippers van Sequana – helaas vanaf een rib – uitgeleide gedaan worden. In een drie weken lange toer worden de meest afgelegen en ruigste van de Schotse gebieden ten zuiden en oosten van Isle of Skye geëxploreerd. Heerlijk weer met af en toe een nachtelijke bui, frisse briesen met één keer een (geslaagde) vlucht voor een aanwakkerende ZW10. Het is een waar zeil-paradijs gelardeerd met dolfijnen, walvissen, haaien, zeeotters, reeën, marters, nertsen, zeehonden en veel makrelen aan de haak. En wat een natuur, zo ongerept! Witte watervallen van steile rotspartijen, klauteren, spectaculaire vergezichten en in de weide omtrek geen mens te zien. Hier heeft de tijd in al haar woestheid stil gestaan, maar door Tom’s jarenlange kennis van omgeving en natuur navigeren we om de scherpste rotsen tot in de schijnbaar ontoegankelijkste baaien. Daar is het plots een oase van rust terwijl het goede gezelschap de avonden vervolmaakt. Vaak wordt er samen van verse mosselen en kokkels gesmuld. Als de blauwe rovers op de Schotse kust verschijnen onderricht Tom het fileren van makrelen terwijl Els (Rose des Vent) en Wytze (Malmok) hun recepten op ons loslaten.

Vanaf Malmok klinken ’s ochtends soms klarinettonen, openend met het Friese volkslied, maar ook middels eiland- en kasteel bezoeken wordt de nodige cultuur gesnoven. Tom verhaalt tijdens lange wandelingen over clans, the great evasion, gekelderde wolprijzen en het harde leven van de vroegste bewoners van de eilanden als we op hun verlaten onderkomens stuiten. Rum, Eigg, Rona, Kyleakin, Mallaig, Portree en uiteindelijk weer thuis in het gastvrije Duneira. Het lijkt plotsklaps zover weg als we op de terugweg via BBC Radio 1 de aanslagen in Londen vernemen. Op de door seals geëscorteerde veerboot vanuit Newcastle naar IJmuiden besluiten we zeker niet tot 2010 te wachten met het volgende bezoek… In 2007 gaat de NKDE weer op zoek naar Tom in Ardnamurchan.

Overigens bent u – met of zonder Drascombe – altijd welkom bij Tom, Ellen en Daniël. De Colvilles verhuren een klein aantal betaalbare maar luxe caravans op hun ’estate’ en ze spreken natuurlijk Nederlands!