Opstappen bij de NKDE Zomerbijeenkomst 2003

Na een prachtige dag zeilen inmiddels alweer aan het landrotten in Veendam. Ik vond het erg leuk om bij de prachtige houten Lugger Anna op te stappen. Geweldige boot! Wel het meest sjieke schip van de vloot, die dag, had ik het idee; erg mooi gebouwd allemaal. Nadat Elmar en ik ’s ochtends een beetje langs de vloot liepen hadden we al meteen twee spontane aanbiedingen om mee te zeilen. Wat een gastvrijheid! Leuk dat wij zo welkom waren. Zeilen met een druil… wel even wennen. In een windvlaag in de wind sturen (wat eigenlijk helemaal niet echt nodig was op dat moment) resulteerde, met mij aan de helmstok, in onvrijwillig overstag gaan; de druk in het druiltje gaf een extra niet verwacht duwtje en de boot ging snel door de wind. Overigens vind ik het een heerlijk schip om mee te zeilen. Alle grote voordelen van de druil zijn duidelijk merk- en voelbaar. Ideaal zo’n derde zeiltje. Ik vind de boot redelijk makkelijk te trimmen (druil iets meer of minder schoot geven) en behoorlijk wendbaar. Wel had ik het gevoel dat de boot van H. wat meer voorzeil kon gebruiken. Maar goed, hij heeft dan ook al een gat in zijn steven gemaakt voor een heuse kluiverboom. Een keer op een oor en je zeilt de boot soepel en ontspannen op koers. Het ging af en toe toch ook best behoorlijk hard. Wat mij opviel was dat ’s ochtends met weinig wind de Lugger al snel begint te lopen. Een van de voordelen van een lichte boot; geen racer, maar het schip zeilt goed vind ik.

Ook de sfeer die dag was bijzonder; ik vond het leuk om een aantal Drascombe eigenaren te ontmoeten en verhalen over de boten en andere zaken te horen. Ik had het gevoel dat wij ook als niet Drascombevarenden toch welkom waren. Het zijn leuke boten, dus de mensen die er op varen moeten ook wel leuk zijn, denk ik dan.

Kortom; ik heb genoten. Dat smaakt naar meer. Het lijkt mij heerlijk om met een Lugger of Longboat over wad en Friese meren te zwerven. Ideaal zo’n trailerbare en toch voor open water geschikt schip! Voor een kajuitboot zou ik niet zo snel kiezen. Ik heb de foto’s bij het (ietwat ranzige?) reisverslag van Navis Longboat gezien en de tent in zijn volle glorie kunnen aanschouwen. Meer heb je niet nodig zou ik zeggen. Overigens een leuk en inspirerend verhaal om te lezen.

Ik ben er behoorlijk vol van, zoals blijkt uit deze lange e-mail, en zou het erg leuk vinden om de ElectroBaD te blijven ontvangen om zo op de hoogte te blijven van wat er allemaal gebeurt in Nederland-Drascombeland. Ik heb begrepen dat een abonnement/ lidmaatschap helemaal niet zo veel geld kost en wil aan de heer Te Kloese vragen of ik lid kan worden. Over Drascombevaren dromen en lezen is al bijna de helft van de lol, vind ik. Als opstapper houd ik mij uiteraard altijd aanbevolen. Ik ga proberen te sparen.

Ik dank jullie voor de gastvrijheid en een erg leuke dag. Ik had er wel een week (of meer) van willen maken.

Groet,

Bas Temmink