Met Mermaid naar Corsica

Geïnspireerd door het reisverhaal van Gerrit Jan Schepers hebben we dit jaar voor de tweede keer een vakantiereis naar Corsica gemaakt. ‘We’ zijn gezin met twee kids (1 en 4 jaar oud), hond Floor en Drascombe Cruiser Mermaid. Dit jaar hebben we voor de route Zaandam-Marseille-nachtboot-Corsica gekozen i.p.v. van via Italië. Een wat makkelijker autoreis was de verwachting en dat is uitgekomen.

Onze manier van varen is om vanuit een vaste (lig/camping)plaats dagtochten te maken. Die vaste plaats is een goede camping gelegen bij St. Florent in het Noorden van Corsica. St. Florent wordt in reisgidsen wel eens omschreven als ‘het St. Tropez van Corsica’ maar onze ervaring in juni en juli kan dat niet bevestigen. Het is een slaperige stad met een jachthaven voor zo’n 300 bootjes en een paar wat grotere. Meestal voorzien van een dikke aanhangmotor, maar alles binnen het redelijke.

Ik kan u melden dat een Drascombe daar opzien baart. Vrijwel elke dag kwam er wel iemand langsgevaren om in Franse overtreffende trappen blijk te geven van de schoonheid van onze bateau de voile. Ook de eigenaar van camping kwam vol trots vertellen dat tout le village sprak over een klein mooi zeilbootje met wel twee masten…

Over de camping La Pinède gesproken: Twee sterretjes, zeer vriendelijk eigenaarsgezin, zeer beschut (lees: veel bomen = schaduw), zwembadje maar bovenal met aanlegsteigers voor de boten van de kampeerders. De camping is gelegen aan een riviertje (Aliso) zo’n 400 meter landinwaarts. Beetje ondiep maar daar hebben wij geen last van, niet waar? Het is allemaal erg simpel maar dat is ons bootje ook. Eén klein nadeel is dat de mast even neer moet om de zee te bereiken.

Maar daar eenmaal aangekomen bereik je een prachtig zeildomein, de redelijk beschutte Golfe de St. Florent. In de vijf weken dat we daar nu gevaren hebben stond er vrijwel altijd een constante wind, 3 tot maximaal 5 Beaufort. Slechts eenmaal een dag verwaaid gelegen en de enige vervelende golfslag komt van de motorboten die zich naar een strand haasten. Baaitjes te kust en te keur plus een aantal door de kinderen (en hond) zeer gewaardeerde prachtige stranden. Op een flinke dagtocht afstand nog een aantal kustplaatsen met haven (Calvi, L’Ile Rousse, Centuri).

Kortom een zeil-eldorado.