Vastzetten onderste roergeleider Coaster

Het roer van een Coaster (evenals dat van latere Lugger en Longboats) draait onder aan de romp in een bronzen plaatje welke in het polyester vlak voor de roerkast is geschroefd. Dit plaatje raakt door bijvoorbeeld onvrijwillig hard gronden of als je het roer per ongeluk in de roerkast laat vallen wel eens los. Daardoor mist het roer aan de onderzijde zijn steun en zoekt hulp in de kielbalk. De kielbalk zal daar gaan uitslijten en het roer krijgt steeds meer speling.

Het vastzetten van het plaatje wordt bemoeilijkt doordat de kielbalk er overheen geschroefd is. Je kunt het niet zien maar door de spleet in de kielbalk is de losse geleider wel te voelen.

Ik informeerde bij Stuart Brown van Churchouse Boats in Engeland. Hij adviseerde me twee gaatjes te boren in de kielbalk waar door heen ik met een schroevendraaier de schroeven aan zou kunnen draaien. Daarna de gaten in de kielbalk dichten met houten (iroko) pluggen.

Met de billen bij elkaar een proef gaatje in de kielbalk geboord (niet doorschieten!). Kwam wel op het plaatje uit, maar niet voor het schroefje. Nu is die balk maar acht centimeter breed dus veel proef boren leek me niet verstandig.

Het probleem nog maar eens aangezien. Besprak het met een ervaren Coaster eigenaar die me adviseerde de kielbalk van achteren te demonteren. Dat was een beter advies.

Door de achterste twee bouten los te draaien zakt de kielbalk van achteren voldoende naar beneden om het plaatje uit te nemen, schoon te maken en weer te fixeren. Ter verbetering van de grip de schroeven met epoxylijm ingesmeerd. De oude kit rondom de twee kielbouten verwijderd en vernieuwd. De kiel weer gefixeerd.

Voorlopig ben ik tevreden. Maar de kans dat het weer losraakt is natuurlijk aanzienlijk, zeker als je het roer regelmatig omhoog haalt.

Er moet een betere oplossing zijn. Een plankje inlamineren aan de binnenzijde van het vlak en dan het plaatje met rvs boutjes door en door vast zetten? Het plaatje fixeren op de kielbalk in plaats van aan het vlak? Aan de onderzijde of de bovenzijde?

Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.

Hans Frima
Slack II