NKDE

VANUIT D’N KOMBUYSCH 4

VANUIT D’N KOMBUYSCH 4

On januari 13, 2000, Posted by , In Overig, With Reacties uitgeschakeld voor VANUIT D’N KOMBUYSCH 4

Chocolade-taart

Een recept uit het NRC Handelsblad dat ik van mijn zus kreeg. Zonder mixer een wat bewerkelijke bezigheid maar zéér de moeite waard.

Chocolade-taart

Voor de taart:

100 gram zachte boter
100 gram witte basterdsuiker
100 gram gepelde blanke amandelen
100 gram bittere chocolade
5 eieren

Voor de chocolade mokka crème:

100 gram zachte boter
100 gram witte basterdsuiker
1 eetlepel sterk koffie extract
150 gram bittere chocolade
1 vanille stokje
2 eieren

De taart

  • Alle ingrediënten op kamertemperatuur;
  • bakblik invetten met boter;
  • oven voorverwarmen op 200 C°;
  • de vijf eieren splitsen;
  • chocolade en amandelen fijn raspen of malen;
  • de eiwitten met behulp van een klein schepje suiker stijf slaan, zodanig dat de kom op de kop gehouden kan worden zonder dat de massa eruit valt;
  • eidooiers en de door een bolzeef gehaalde suiker kloppen tot een lichtgele dikke en trekkerige massa;
  • met kleine beetjes de boter er doorheen roeren tot een luchtige crème;
  • de gemalen chocolade en amandelen door de crème mengen;
  • het ingevette bakblik met een beetje bloem bestrooien en al kloppend en tikkend de bloem als een dun laagje over de bodem en wanden verdelen. Overtollige bloem verwijderen;
  • voorzichtig de opgeslagen eiwitten door de massa spatelen en deze in het bakblik storten;
  • ongeveer een uur in de oven. Maar check tijdig. De taart is gaar als er aan een ingestoken breinaald geen deeg meer kleeft;
  • de taart voorzichtig uit het bakblik lossen en op een rooster laten afkoelen.

De chocolade mokka crème

  • Vanille stokje over de lengte doorsnijden en het zaad eruit schrapen en bewaren;
  • maak een koffie extract van filter-, espresso- of oploskoffie;
  • smelt de chocolade ‘au bain Marie’ ;
  • klop de eieren, suiker en koffie extract tot een dik schuimige massa;
  • roer de gesmolten chocolade er doorheen met het zaad van het vanille stokje en daarna de boter;
  • laat de crème in de koelkast opstijven.
  • Snijd de taart doormidden in een boven en onderkant en smeer de top van de onderkant in met een laag crème. Plaats de bovenkant erop en smeer daarna de top en zijkanten van de taart in. De crème moet niet te stijf zijn, anders wordt de taart kapot gesmeerd.
Comments are closed.