Douarnenez, le rendez-vous des marin 2000 van 17 juli tot 21 juli

Zaterdagmorgen om drie uur vertrokken, met auto, deze keer nog zonder trailer-sailer, richting Brest in de Bretagne. Tegen een uur of vier waren we er. Brest had er al een week zeil en andere manifestaties op zitten. In Douarnenez moest het nog beginnen. Doorgereden dus.

Douarnenez, van oorsprong visserijhaven, 16.000 inwoners, vier havens om af te meren, zo’n 200.000 bezoekers per week bij de vierjaarlijkse manifestatie la Grande fete des bateaux. Gelegen aan de bai de Douarnenez, heuvelachtig gebied, eigen (Bretonse) taal en cultuur. Vestigingsplaats van de belangrijkste Franse organisatie voor behoud van oude schepen. Een handvol, van oorsprong vrijwilligers, hebben in tien jaar tijd de franse kust helemaal afgeschuimd om de laatste oude schepen te verzamelen, nog net eer ze definitief verloren waren. Deze club heeft daarnaast de vereniging Treizour, het tijdschrift Chasse-Maree, de Federation regionale pour la culture maritime (streekfederatie voor de zeecultuur) en het onderzoeksteam Ar Vag opgericht. Er worden door hen stages georganiseerd in verband met de diverse aspecten van de scheepsbouw en zeevaart, de liederen inbegrepen.

Douarnenez is een bruisend stadje met een uniek zeemuseum, een schitterende gotische kerk, en een vermaard oud visserskwartier. Zondag begonnen de eerste grote schepen binnen te lopen (Stad Amsterdam, Thalassa, Sedov, Statsraad Lehmkuhl, enz.) Daarop volgend honderden grote en kleine, veelal gerestaureerde, zeilboten van allerhand vorm en afmeting uit Vlaanderen, Friesland, Baskenland, Catalonie, Galicie, Cornwall, de Provence, Languedoc, Letland, Polen, enz. Eveneens aanwezig waren 500 jongeren van tien verschillende nationaliteiten (Van Nieuw- Zeeland tot Canada en alles wat daar tussen ligt) die dagelijks zeil- en roeiwedstrijden hielden in zo’n 30 “yoles 1796”, lange twee mast sloepen met twaalf bemanningsleden m/v per sloep. Dagelijks een geweldig spektakel.

In de middag een kilometers brede armade die langzaam zeilend de baai van Douarnenez binnenschuift en voor anker gaat in drie van de havens die beschikbaar zijn. Bij hoogwater zijn eveneens de Port Rhu en de Museumhaven (bassin) beschikbaar. De kleinere boten kunnen droogvallen vlak bij de ingang naar Port Rhu. Overal muziek van doedelzakspelers, trekzakken, fluiten, lieren, zang, veelal keltische en baskische muziek. Zon, water, wijn, de geur van zalm en haring die gerookt wordt. Optredens van shanty-koren, filmvoorstellingen, presentaties, demonstraties, standhouders, enz. een week lang van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Ditmaal wat ons betreft met een tentje op de camping. Over vier jaar met de trailer-sailer. Beslist de moeite waard! Wie heeft nog meer interesse hiervoor? Wij hebben welgeteld één Drascombe Coaster gezien van iemand die in Douarnenez woont. We hebben wel heel veel kleinere en grotere sloepen en andersoortige zeilboten gezien uit England en Ierland.

Is deze manifestatie onbekend bij de Engelse Drascombe club? Het zou prachtig zijn als je jezelf over vier jaar in Douarnenez met Drascombes uit allerlei landen zou kunnen presenteren, zelf een programma maken en/of deelnemen aan het programma van de plaatselijke organisatie.

Mocht dit allemaal niet lukken dan kun je zelf nog het e.e.a. aan informatie ophalen.

Informatie te verkrijgen bij:
• Association “Fetes Maritimes de Douarnenez”, e-mail: douarnenez2000@wanadoo.fr
• Web: www.douarnenez2000.com
• Office de Tourisme. Web: www.douarnenez.com

Mieke en Rob Selles (Drascombe Coaster Frejur– Lauwersoog)