Een leren manchet om de wrikriem

Een leren manchet om wrikriem

2014_manchet_1_grGebruikte materialen en gereedschappen:

2014_manchet_2_grGa op de plaats staan waar je normaal staat als je stuurt met de riem en leg de riem door de wrikdol in het water zoals je zou doen als je stuurt. Zet met de stift een markering waar de riem de dol raakt. Ga nu op het achterdek staan met je gezicht naar achteren. Leg de riem in de dol zoals je zou doen als je aan het wrikken bent. Je wil het hele blad van de riem onder water hebben. Zet ook nu bij de dol een markering.  Nu weet je dus de plaatsen die beschermd moeten worden.

Meet de afstand tussen deze twee markeringen. Ik heb het leer ongeveer 40 cm langer gemaakt, 60 cm in mijn geval. Wat langer kan ook. Bepaal nu waar de uiteinden van het leer komen. 20 cm boven de bovenste markering en 20 cm onder de andere markering, en zet daar ook een markering. Meet waar het leer komt op drie plaatsen met het meetlint de omtrek van de riem. Bovenaan, in het midden en onderaan.

2014_manchet_3_grIk heb een paar afval stukjes om de riem gebonden om te kijken hoeveel rek er in zat en dus hoe breed ik de lap moest snijden.  Uiteindelijk heb ik de breedte van het leer gesneden op dezelfde maat als de omtrek van de riem. Door de dikte van het leer ontstond er vanzelf ruimte om te naaien. Nu kun je het leer op lengte en breedte snijden langs de stalen liniaal. Daarna heb ik op de ruwe kant van het leer met ballpoint aangetekend waar de gaatjes moesten komen.  6 mm vanaf de zijkant en 1 cm uit elkaar.  Zorg dat je exact evenveel gaatjes maakt langs beide zijden.  De gaatjes heb ik met de holpijp en de hamer gemaakt. In het verleden heb ik wel eens een manchet gemaakt zonder van te voren gaatjes te maken maar dat was een martelgang.

Vervolgens heb ik het leer ongeveer drie uur in warm water laten staan tot het doorweekt was. Nat leer is flexibeler om te verwerken. Bovendien zet het iets uit en krimpt het strak om de riem als het droogt. Tussen de markeringen heb ik de riem voorzichtig opgeschuurd met P180 schuurpapier.  Dan is de kans minder dat de manchet gaat schuiven. Bevestig de riem nu strak op een stevige ondergrond, met de kant die tijdens het wrikken tegen de dol schuurt onderop.  Je wil niet dat het naaiwerk tegen de dol schuurt.  Zorg dat er ruimte is om het leer er onderdoor te schuiven.  Als de riem iets krom is, de bolle kant boven houden. Dat vergemakkelijkt uiteindelijk het wrikken.

2014_manchet_4_grOm 60cm leer te naaien heb ik vier meter twine gebruikt.  Bij het begin en einde heb ik de twine een keer extra door de gaatjes gehaald.  Vervolgens heb ik steek voor steek doorgehaald. Eerst de ene naald van me af dan de andere naald naar me toe. Elke keer heb ik de twee draden tegelijk zo strak mogelijk getrokken. Dat voorkomt dat de naainaad naar een kant af gaat wijken. De handschoenen komen hier goed van pas, ter voorkoming dat het draad in je vingers snijdt.

Om het leer vast een beetje bij elkaar te brengen heb ik er een touwtje omheen gedaan. Belangrijk in dit stadium is de draden goed van elkaar gescheiden te houden.  De twine is gewaxt daardoor komen er minder snel knopen in. Onder de laatste vijf steken heb ik een lus gelegd. Nadat je de laatste steek en de knoop heb gelegd, kun je de uiteinden in de lus steken en onder het naaiwerk trekken. Als laatste met een houten hamer of een eind hout de stiksels een beetje plat slaan met het leer.

Veel succes met het klussen,
Chris van den Broek